Начало / България / „Страници и странници в българската култура“ с премиера във Велико Търново

„Страници и странници в българската култура“ с премиера във Велико Търново

„Страници и странници в българската култура“  – новата книга на Радка Панчева, ще бъде днес от 17,00 часа в Народната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново, съобщи „Дарик”. Сборникът включва 12 статии и студии, посветени на писателите Иван Кирилов, Панчо Михайлов, Димчо Дебелянов, Яна Язова, Матвей Вълев, Ангел Каралийчев, Никола Агънски, на критиците Иван Богданов и Георги Константинов, анархистите Георги Шейтанов и Петър Мазнев, на Петър Габе – бащата на известната българска поетеса Дора Габе.

Радка Пенчева е добре позната на великотърновската общественост като уредник на Къщата-музей на Емилиян Станев в града, както и със своите книгите, посветени на неговото творчество. В новата си книга Пенчева акцентира върху някои вече позабравени автори и малко известни факти от техния живот и творчество.

„Обединява ги тяхната странна и нерадостна съдба. Те за времето си са имали значение и творчеството им е било широко известно, но сега стоят по-встрани от вниманието на литературоведите. Затова реших да провокирам интерес към тях“, споделя Радка Пенчева.

Тя събира информация за тях около три години и с изследванията си участва в различни научни форуми. Издателство „Фабер“ отпечатва сборника в средата на февруари, но книгата още не е достъпна в книжарниците.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …