На фокус
Начало / България / „Forget your past“ беше представена във Велико Търново

„Forget your past“ беше представена във Велико Търново

Фотографът Никола Михов представи книгата си „Forget your past. Монументалните паметници от времето на комунизма“ във Велико Търново, съобщи dariknews.bg. Във фото книгата са събрани информация и снимки на 14 от най-значителните монументални паметници от времето на комунизма.

Авторът проследява съдбата на емблематични соцпаметници в България от построяването им до наши дни. Луксозното издание включва 34 фотографии, както и подробна информация за историята на паметниците, събирана от автора в продължение на повече от три години. Освен композираните в диптих снимки, проектът съдържа и подробни сведения за архитектите, скулпторите и за историята на всеки паметник.
Заглавието е вдъхновено от надписа „Forget your past“ над входа на Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, който е своеобразна илюстрация на съдбата на монументалните паметници от времето на комунизма. Замислени като знак на гордост и преклонение, сега повечето от тях са запуснати и разграбени. Независимо от това дали са посветени на Априлското въстание, на Съветската армия или на Сръбско-българската война, днес те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало, коментира Никола Михов. Графитеният надпис обаче вече не съществува, тъй като бил изчистен от местни социалисти.

Днес въпреки демонтирането на голяма част от монументите, в България има над 150 паметника, построени между 1945 и 1989 г. След промените много от тях не са припознати от държавата и остават безстопанствени. Никой не разполага със сведения за точния им брой, а информация за авторите и историята им липсва.

„Forget your past. Монументалните паметници от времето на комунизма“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

vfzhgfhgyg-800x445

Теодора Колева: Човек говори тогава, когато има какво да каже

Изключителен роман по действителен случай е „Мъжете в живота на А.“ Поканихме неговата авторка Теодора Колева, бивш …