Начало / Любопитно / Невъзможни за филмиране книги, които все пак са заснети

Невъзможни за филмиране книги, които все пак са заснети

Има романи, които читателят трудно би си представил на филм, особено доскоро, когато специалните ефекти все още не бяха навлезли в киното, отбелязва британският „Телеграф“ . Въпреки това сценаристите, режисьорите и операторите се справиха с филмирането дори на “невъзможни творби”. Ето най-трудните от тях:

“Дюн” на Франк Хърбърт

Романът е считан за една от най-добрите научни фантастики. Той е микс от абстрактна философия, политически коментари, религия, екология и мечти за далечното бъдеще. Първият опит за заснемането на “Дюн” пропада, а за него са били ангажирани звезси като “Пинк Флойд”, Орсън Уелс и Салвадор Дали. През 1984 г. Дейвид Линч успява да заснеме лентата с музика на “Тото”, по-късно и Sci Fi Channel създава сериал.

 

“Лолита” на Владимир Набоков

След като скъсва нервите на издателите, книгата съсипва и кинаджиите. Но кой може да спре Стенли Кубрик? Той, разбира се, посмачква най-скандалните моменти от романа, разказващ за педофилска връзка на възрастен мъж с 13-годишно момиче.

 

“Голият обяд” на Уилям Бъроуз

Книга, която едва се понася при четене, да бъде филмирана – това наистина е трудна задача. През 1991 г. тя обаче става факт, Дейвид Кроненбърг приема предизвикателството. Музика: Мик Джагър.

 

“Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дъглас Адамс

Няма да намерите читател, който да не харесва книгата. С филма обаче е по-сложно – за да стигне до екрана са необходими 23 години и 3 сценария.

 

“Одисей” на Джеймс Джойс

Прочутата творба среща големи трудности, докато се превърне в кино. Спъва я езикът й – основното й достойнство, заради който киноцензурата изрязва всичко сочно от филма. Все пак след две адаптации до екрана стига думата с F.

 

“Приказка без край” на Михаел Енде

Странните същества в нея дълго време карат режисьорите да не посягат към книгата. Волфганг Петерсен се престрашава през 1984 г. и филмира първата част. Успехът е огромен.

 

“Парфюмът” на Патрик Зюскинд

Самият автор дълго време отказва да продаде правата си за филм. В крайна сметка това става, а лентата на Том Тиквер от 2006 г. е призната за голям успех.

 

“По следите на изгубеното време” на Марсел Пруст

Голяма мъка е докато автобиографичният роман бъде превърнат в сценарий. Все пак това се случва с участието на звезди като Катрин Деньов и Джон Малкович. Читателите обаче печелят повече от зрителите.

 

“Животът на Пи” от Ян Мартел

Номиниран за “Оскар” в 11 категории, филмът е голям успех, но преди това книгата се продаде в 9 млн. тираж. Трудността по заснемането идва не само от факта, че трябва да покаже момче и бенгалски тигър в тясна лодка. Специалните ефекти са винаги на помощ в днешно време, но алегорията невинаги се поддава на компютърната анимация. Точно затова няколко режисьори отказват предложението преди Анг Лий да го приеме.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …