Начало / Автори / Известни писатели за важността на библиотеките

Известни писатели за важността на библиотеките

Библиотеките в цял свят едва успяват да „свържат двата края” в дигиталната епоха, когато всичко може да бъде намерено онлайн. Те обаче са важна част от културното наследство на всяка страна. Колко значими са те всъщност припомнят известни автори, чиито изказвания са събрани и публикувани във flavorwire.com.

Рей Бредбъри: „Прекарвах 3 дни в седмицата в рамките на 10 години в библиотеките да се самообразовам – по-добро е от колеж. Хората трябва да се самообразоват. Можеш да имаш пълно образование безплатно. Накрая на 10-те години, бях прочел всяка книга в близката библиотека и бях написал хиляди истории”

Виктор Юго:  „Една библиотека предлага акт на вяра, към който поколения, макар и понякога тайно в мрака, са допринасяли като свидетели на зората”

Марк Твен: „Обществената библиотека е най-издръжливият от всички паметници, най-истинският монумент в чест на запазването на случка, име или страст. Тя е уважавана от войни и революции, защото тя винаги ги надживява”

Арчибалд Маклийш: „В библиотеката, по-важно от всичко и от всеки, е фактът, че тя съществува”

Тони Морисън: „В достъпа до знанието се отличават най-великите цивилизации. От всички институции, обществените библиотеки изпълняват тази мисия най-пълно. Няма комитет, който да определя кой влиза, няма пречки пред влизащия. Не се изисква обучение, клетва или виза. От монументите, които човечеството е построило за себе си, няма друг, който да крещи да бъде докоснат, да бъде използван и да не поставя бариери”

Сидни Шелдън: „Библиотеките трупат енергия, която захранва въображението. Те отварят прозорец към света и ни вдъхновяват да изследваме и да постигаме, да допринасяме или да подобряваме качеството си на живот. Библиотеките променят животи за добро”

Маргарет Атууд: „Нашата западна епоха имаше късмет. Ние имахме готови изходи. Ние имахме книги, хартия, учители, училища и библиотеки. На много места по света го няма този лукс. Как се упражнява човек, който няма тези условия? Без пиано, как се учиш да свириш на пиано? Как се пише без хартия и как се чете без книга?”

Е. Б. Уайт: „Една библиотека е толкова много неща. Тя е място, където да се скриеш от дъжда. Място, където да отидеш, за да си сам и да помислиш. Но най-вече е място, където живеят книгите и можеш да се свържеш с други хора, с техните мисли, чрез книги. Ако искаш да намериш нещо – информацията е в съответната книга – речници, енциклопедии и атласи. Ако искаш да ти разкажат история – библиотеката е мястото, където да отидеш. Книгите съдържат повечето тайни на света, повечето мисли, които мъжете и жените са имали. С автора на една книга се усамотявате само двамата. Ако не си щастлив, в книга можеш да намериш комфорта и куража, който ти е необходим. Ако не си сигурен, в книга можеш да откриеш отговора на въпроса, който търсиш или решението, което да вземеш. Книгите са добра компания за добри и лоши времена, защото те са хора – хора, които са останали живи, като са се скрили между корици”

Нийл Геймън: „Библиотеките са тънката червена линия между цивилизацията и варварството”

Ани Хърбърт: „Библиотеките ще ти помогнат много по-добре в безпарични времена, отколкото парите във времена без библиотеки”

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …