Начало / Свят / Френски автори твърдят, че е открит черепът на Анри ІV

Френски автори твърдят, че е открит черепът на Анри ІV

Книга предизвика бурни дебати във Франция относно останките на краля Анри IV, съобщи „Гардиън”. В „In Henri IV: The Mystery of a Headless King” авторите Стефан Габе и Филип Шарли твърдят, че са разкрили мистерията около липсващата глава на монарха. Те заемат позицията, че мумифицираната глава, намерена в таванската стаичка на пенсиониран събирач на данъци, е на Анри. Той я бил купил от някъде през 1953 г. Откритието беше направено през 2008 г.

Те посочват белези по черепа, както и неговите черти, като доказателства за това, че главата е била на френския крал. Критици обаче смятат, че твърденията на авторите са измислици. Въпреки това, реконструкция на лице на основата на черепа съвпада с лицето на Анри IV. Мненията на експертите в страната са разделени на две.

Анри IV управлява от 1589 г. до 1610 г., когато е убит от католическия фанатик Франсоа Раваяк. Тогава е погребан в базиликата „Сен Дени”, където е гробницата на френските крале. През 1793 г., френски революционери изровили останките му, отстранили главата му и ги хвърлили в масов гроб. Когато гробът е отворен през 1815 г., главата липсва. За последно главата е била засечена през 1919 г., когато фотографа Жосеф Емил Бурде я излага на търг за 3 франка.
Ако бъде потвърдено, че намерената пред 5 години глава е принадлежала на Анри IV, случаят ще бъде идентичен с този на английски крал Ричард III. Неговите останки съвсем скоро бяха намерени под паркинг в Лестър.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …