На фокус
Начало / Любопитно / „Комбинаторът” от Винс Флин (анотация)

„Комбинаторът” от Винс Флин (анотация)

Аз съм човекът, когото викат, когато ножът опре до кокала.
Аз съм този, когото изпращат, за да постигне реални резултати, защото знаят, че не играя по правилата.

След като превъртя лентата години назад, за да проследи превръщането на Мич Рап в суперагент на ЦРУ (в предишните си романи „Всичко е лично” и „Списъкът на обречените”), в „Комбинаторът” Винс Флин отново ни връща в настоящето.

Джо Рикман е отвлечен от нелегалното скривалище, от което ръководи тайните операции на ЦРУ. Той притежава безценна информация и огромно влияние. Ако не бъде намерен веднага, ще се наложи прекратяването на редица операции, а стотици агенти могат да загубят живота си.

Мисията на Мич Рап е да го открие.

ФБР също търси изчезналия агент.

Но има хора по високите етажи на властта, за които разкриването на оперативни тайни не е най-лошият възможен сценарии. Техният страх е, че Рикман може да свидетелства в Конгреса. Скоро Рап разбира, че те са по-заинтересовани от това да му прехвърлят отговорността и предпочитат отвлеченият да изчезне завинаги.
Когато получават видеозапис, на който ясно се вижда как Рикман е измъчван до смърт, всички си отдъхват, че тайните им са в безопасност. Но Рап не е убеден в достоверността на записа. Той изобщо не е сигурен, че това, което се разиграва пред очите му е истина.
Междувременно някой в правителството се опитва да осуети задачата на Рап и да го елиминира.

Изглежда, че единственият шанс на Мич е да измами враговете си в собствената им игра. Защото той следва свои правила…

Никой друг писател не познава света на разузнаването по-добре от Винс Флин. Майсторът на динамичния политически трилър умело е използвал информация от своите източници, за да създаде скоростен, напрегнат и зашеметяващо реалистичен роман за интригите на властта и тайните на ЦРУ.
Авторът е известен с това, че винаги обвързва сюжетите на книгите си с актуалната политическа ситуация. А заради съдържащата се класифицирана информация в един от романите му, книгите му са наблюдавани под лупа от високопоставени държавни служители.
„Комбинаторът” ни отвежда дълбоко под повърхността на известните факти и разкрива тъмната страна на властта, където информацията е стока, а измяната – процъфтяващ бизнес. В романа феновете на Флин отново ще срещнат Луи Гоулд – мъжът, убил съпругата на Рап. Той се завръща, за да довърши задачата си и да ликвидира Мич. Сред новите герои в романа е Сидни Хайек, бивш агент на ФБР. Тя се присъединява към екипа на Рап, а по думите на Винс Флин, не е изключено в бъдеще между нея и Рап да прехвърчат искри.

Създаденият от Флин герой Мич Рап е събирателен образ на „лошото момче”, бунтаря, от когото политиците имат нужда и чийто живот често излагат на риск. Известната филмова компания CBS е в процес на заснемане на екшън поредица с главен герой Рап.

За автора
Винс Флин е завършил университета „Св. Томас” в Минесота. Неговият успех като писател не идва лесно. Първоначално той работи като счетоводител и маркетингов специалист. Впоследствие решава да кандидатства за морски пехотинец, но е отхвърлен заради строгите медицински изисквания. В този момент Флин започва да пише книга – доста странно решение за човек с дислексия, който има сериозни проблеми с писането и четенето.
В разгара на предизборната кампания за президентския пост в САЩ младият автор безуспешно обикаля издателствата, за да предложи ръкописа на своя дебютен трилър „Крайни мерки”. Редакторите умело се измъкват с извиненията „много е остър, много е краен, руши престижа на институциите, в които всеки американец твърдо вярва”. След 60 отказа авторитетното издателство „Покет Букс” купува правата за публикуване, организира мощна рекламна кампания и тиражът достига 700 хиляди екземпляра. Седмица след излизането си „Крайни мерки” попада на трета позиция в класацията за най-продавани книги. Такава е звездната участ и на последвалите политически трилъри от Винс Флин. Неговите книги се четат от действащи и бивши президенти, чуждестранни държавни ръководители, служители на специалните служби по цял свят, а високопоставен служител на ЦРУ нарежда на своите подчинени: „Искам да прочетете книгите на Флин и да започнете да мислите как може по-ефективно да водим войната с терора.”
Винс е един от сценаристите на хитовия сериал „24”. Кралят на големите политически интриги е познат на българските читатели с романите „Крайни мерки”, „Власт”, „Мръсни афери”, „Лиценз за убиване”, „Измяната”, „Врагът сред нас”, „В случай на опасност”, „В името на честта”, „Всичко е лично” и „Списъкът на обречените”.

„Комбинаторът“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …