Начало / Автори / Жул Верн: Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията

Жул Верн: Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията

„Работата е моя жизнена функция. Когато не работя, не чувствам в себе си никакъв живот”. Това е може би най-важната максима на автора на „Капитан Немо”. Той е един от най-четени писатели, превеждан е според ЮНЕСКО на 148 езика. Публикувани са 65 романа с неговото име. Без да се броят либретата и разказите. Писал е и за България – „Дунавският лоцман” е публикуван през 1908 г., три години след смъртта му. Главният герой е от Русе, участник в Априлското въстание и Руско-турската война. Считан е за баща на научната фантастика. Предвижда много научни постижения, включително пътуване в Космоса, пътуване под вода, управляеми ракети. Неговата напълно реализирала се фантастика представлява стартова площадка за грандиозното развитие на жанра през ХХ век. Бил е силно повлиян от Виктор Юго, Александър Дюма, Едгар Алън По, Даниел Дефо и Жорж Санд. Творчеството му пък предопределя това на Хърбърт Уелс, Хюго Гернсбек, Артър Конан Дойл, Едгар Райс Бъроуз, Емилио Салгари и др. Завършил е право, почти не е пътувал. След нещастен случай окуцява, но полетът на въображението няма спирачка.
На гроба му е поставена скулптора, изобразяваща го как отмества надгробния камък и протяга ръка към звездите.

Днес, 8 февруари, се навършват 185 години от рождението на гения Жул Верн.

До 28 февруари в  русенската регионалната библиотека „Любен Каравелов“ може да се разгледа експозиция, посветена на великия писател.
Показани са издания на писателя и публикации за живота и творчеството му на български, руски и френски език, съхранявани във фонда на русенската библиотека. Между най-ценните експонати, които посетителите могат да видят, са поредица романи на Жул Верн, отпечатани в Москва през периода 1897 – 1898 г. в типография „Высочайше утвержд. Товарищества И. Д. Сытина“. Илюстратори на тези ценни издания са известните графици Едуард Риу, Емил Байар, Анри де Монто, Алфонс Ньовил, Фера.

Библиотеката показва в изложбата  и Дунавският лоцман“ („Дунавският лодкар“) – едно от изданията на този малко известен в България роман на Жул Верн, отпечатано през 1991 г. от Издателска къща „Братя Матееви“ – Бургас.

Цитати от Жул Верн:

За свободата си струва да се плати…

Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи.

Можем да се противопоставяме на човешките закони, но сме безсилни пред законите на Природата.

Работата е моя жизнена функция. Когато не работя, не чувствам в себе си никакъв живот.

Няма такива обстоятелства, при които човек да има право да посяга на свободата на себеподобните си.

Всеки човек, превъзхождащ другите по интелект и нравствени качества, освен за своята воля и желания отговаря и за другите.

Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията

 

Фото: scienceblogs.com

Книги от Жул Верн тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1.SILVI 1 MONUMENT VALLEY

Силвана Грънчарова: Дишам, значи живея!

58 упражнения от една тънка книжка могат да ни променят завинаги Те са част от …