Начало / България / Литературно четене под надслов „Банско, обичаме ви!“

Литературно четене под надслов „Банско, обичаме ви!“

Гражданска група „ЗаВитоша” организира литературно четене под надслов „Банско, обичаме ви!“, с което ще покаже признателността и уважение към града, хората и планината, съобщи forthenature.org.

Днес от 12,30 ч. природозащитниците ще се съберат пред къщата-музей на Никола Вапцаров на ул. „Ангел Кънчев“ № 37 в София. Там те ще прочетат стихове на поета и символично ще украсят картата на Пирин планина със снимки, послания, ски-карти и други спомени.
Ето и мотивите и целите на „ЗаВитоша”:

„Така ще изкажем и нашата подкрепа за Банско, един истински възрожденски град, а не монополизиран курорт! Със символичното четене на поета Никола Вапцаров и споделяне на снимки и спомени от Пирин, ще изразим и солидарност с будните граждани на град Банско, за да ги подкрепим в тяхното непреклонно желание за развитие без монопол и заробване от страна на Юлен АД. Ще покажем, че ние обичаме този свободолюбив град, атмосферата му и хората в него въпреки всички противоречия и унищожителното му развитие в последните години.
Нашата акция е с цел привличане на общественото внимание преди заседанието на Висшия експертен екологичен съвет на 19 февруари 2013 г. Тогава ще се гледат предложените промени в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, които целят да разрешат ново строителство на писти, съоръжения и сгради в планината. Случващото се в НП „Пирин“ може да се окаже прецедентът, който да отвори кутията на Пандора и да повлече крак в отношението на държавата спрямо останалите Национални и Природни паркове и защитените територии. Не разбираме защо, когато в цялото общество има консенсус за създаването на един нов парк по Черноморието, се върви в посока обезсмислянето на един от трите национални такива в България.Опасяваме се, че това може да се повтори и на нашата планина – Витоша, затова излизаме солидарно.”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

the-little-girl-3045364_1920

Книжките с герои са по-полезни за децата

Локомотиви или говорещи предмети по-скоро ги разсейват Изследването е проведено в Университета на Флорида, като …