Начало / Свят / 17-годишен беше отличен на първия литературен фестивал в Бирма

17-годишен беше отличен на първия литературен фестивал в Бирма

Проведе се първият литературен фестивал в държавата Мианмар, по-известна като Бирма, съобщи „Гардиън”. „Irrawaddy literary festival” беше 3 дни и завърши тази неделя. Събитието не беше посетено от известни имена. Освен това, организацията не беше на най-високо ниво, което е разбираемо, с оглед на факта, че подобно събитие не се е провеждало до момента в страната.

На местния език, както и на английски, се дискутираха теми, свързани с цензурата, жестокостта и фотожурналистиката. Хора от публиката разказваха как са били определяни като политически престъпници по време на 50-годишния военен режим в Бирма. Споделени бяха истории и за различни начини за разпространение на книги по това време.

Аун Сан Су Чи, която е бивш политик и революционер, беше патрон на фестивала. Тя е носителка на Нобелова награда за мир за1991 г. Тя коментира:

„Четенето дава възможност да разбереш как мислят другите хора и през какво са минали. Помага ти да се справиш и с трудностите в собствения си живот”.

Първа награда на фестивала получи 17-годишният ученик Аун Зин Фуо Тиен, за краткия му разказ „Changing Lives”, в който той разглежда въпросите за алкохолизма, проституцията, бомбардировките, свързани с продължаващата етническа война в Качин.

Той сподели, че въпреки сериозните проблеми, напрежението, което все още се усеща силно в страната, той не се страхува:

„Не искам да звуча като бунтовник, но всъщност, не, не се страхувам. Аз съм първият победител на „Irrawaddy literary festival”. Надявам се моята победа да бъде катализатор и за други млади писатели, които също да работят. Не се страхувайте, просто пишете”.

 

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …