Начало / Свят / Агата Кристи шокирала МИ5 със свой роман

Агата Кристи шокирала МИ5 със свой роман

Гранд дамата на криминалния жанр Агата Кристи хвърлила в ужас британското разузнаване МИ5 по време на Втората световна война със свой роман, съобщи “Гардиън”. Причината е име на герой от военния й роман “N or M” – майор Блечли. То накарало тайните служби да смятат, че писателката има достъп до кодирани секретни операции.

Разузнаването се захванало да проверява контактите на Кристи заради книгата й, публикувана през 1941 г. N и M са инициалите на двама агенти на Хитлер, които биват преследвани от детективите Томи и Тапънс. В романа се появява героят майор Блечли, който е служил в Индия и се кълне, че знае тайни британски военни планове. В същото време писателката е близка приятелка на Дили Нокс – известен английски разбивач на шифри, който успял да разбие прословутия нацистки код “Енигма”, благодарение на което британците получили необезпокояван достъп до тайните на Хитлер. Блечли парк пък е мястото, където се намирал секретният център на правителството за разбиване на кодове.

Струпването на тези случайности принудило разузнаването да се заеме с романа заради възможността Нокс да е издал на Кристи факти, станали му известни по служба, а именно – плана на Хитлер. По това време Берлин вярвал, че шифърът му “Енигма” е неразбиваем .

Целта на МИ5 била да разбере какво всъщност знае Кристи, става ясно от книга, публикувана във Великобритания преди няколко дни. Затова били изпратени разузнавачи, които да поставят въпроси на Нокс. Той заявил, че не е издал нищо, но се съгласил да  пита авторката дали става дума за съвпадение на сюжета й с действителността, или наистина е подочула нещо. За целта я поканил в имението си и внимателно я подпитал за героя й майор Блечли.
“Блечли? О, влакът от Оксфорд за Лондон мина през такава гара и реших да кръстя на нея един от новите ми герои”, отговорила Кристи.

Кодоразбивачът Нокс починал от рак и не доживял резултата от големия си успех – десантът на съюзниците в Нормандия, ключов за победата над хитлеристкия райх. Операцията е известна с името „D-Day Double Cross“ и на нея са посветени книги и филми.

“N or M” тук

Книги от Агата Кристи тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …