Начало / България / Катя Зографова: Опазването и бъдещето на музея на Яворов ни ангажират съдбовно

Катя Зографова: Опазването и бъдещето на музея на Яворов ни ангажират съдбовно

Спешно трябва да дойде комисия, която да даде съответните предписания към собствениците на къщата музей на Пейо Яворов в София как да укрепят сградата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Катя Зографова, директор на Националния литературен музей. „Това, което се знае от предишни експертизи е, че трябва да се направят колони, които да укрепят стените из основи, защото картината в музея е страшна – има пукнатини, има разломи”, каза Зографова.

По нейни думи между портретите на Лора и Яворов има една вертикална мълния – пукнатина, в която младите хора, които идват всеки ден, виждат някаква поличба за трагичната орис на Лора и Яворов. „Още през 1963 г., когато се създава, има пристрояване и надстрояване на музея, за да се превърне това таванското помещение в самостоятелен етаж, да има експозиционни зали, да има повече пространство. Оказва се, че цялата тази стоманобетонна конструкция е поставена върху гредореда на етажа и създава сериозни конструктивни проблеми на сградата. До ден днешен те са се увеличили многократно”, отбеляза Зографова. Нищо, че Яворов е живял тук само година, софийският музей е уникален и трябва да бъде запазен навеки в културната карта на София и на Европа, подчерта директорът на Националния литературен музей.

„Опазването и бъдещето на музея на Яворов ни ангажират съдбовно и това отдава допълнителна красота. Толкова трагична е ориста на Яворов – той, който е понесъл мъката на цялото човечество, а приживе изпива горчивата чаша да бъде похулен, отхвърлен. Ние сме и в морален дълг към този мъченик. Вече ние като българи сме извършили няколко тежки грехове спрямо него”, каза още Зографова. Не бива съдбата на музея да повтаря съдбата на своя велик патрон, допълни директорът на Националния литературен музей.

На 29 януари в къщата музей на Никола Вапцаров се проведе кръгла маса на тема „Култът Яворов” по случай 50-годишнината от създаването на музея на Яворов в София.

Книги от Катя Зографова тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …