Начало / Свят / „1984” от Джордж Оруел по радио „Би Би Си 4”

„1984” от Джордж Оруел по радио „Би Би Си 4”

Класиката „1984” от Джордж Оруел ще бъде адаптирана от радио „Би Би Си 4”, съобщи британският „Телеграф”. Творбата ще бъде адаптирана по „Би Би Си” за първи път. В ролята на главния персонаж Уинстън Смит ще бъде Кристофър Екълстън. Радио постановката ще бъде излъчена на 10 февруари.

Оруел, псевдоним на Ерик Блеър, умира на 21 януари 1950 г. Годишнината от неговата смърт се отбелязва със серия адаптации по „Би Би Си 4”. Инициативата се казва „Истинският Джордж Оруел” и ще включва адаптации и на книгите му „Фермата на животните”, „Почит към Каталуния” и „На дъното в Париж и Лондон”.
„1984” е роман, публикуван през 1949 г., малко преди края на живота на автора. Книгата се превръща в една от най-важните политически творби в литературата.

Адаптирана е както в театъра, така и в киното. Екълстън се присъединява към компанията на Едмънд О’Брайън, Патрик Тротън и Джон Хърт, които също са представяли образа на Смит.

Любопитно е да се отбележи, че Джордж Оруел е работил в радио „Би Би Си 4” през 40-те години на миналия век. Той нарича работната обстановка „нещо средно между девическо училище и лудница”. Дори базира помещението за мъчения в книгата, стая 101, на тогавашната заседателна зала в радиото.

Книги от Оруел тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …