Начало / Читатели / „Жената на тигъра” от Теа Обрехт (ревю)

„Жената на тигъра” от Теа Обрехт (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА

Да не забравяме – на кръстопът сме – исторически, географски, психологически.  Колко памет притежава 28 годишната авторка Теа Обрехт( родена в Белград, расла в Египет, живееща в САЩ), за да рови костите на предците си?

Четете я бавно. Цял митически корпус поднася с великолепния си притчов роман ”Жената на тигъра”, изграден върху балканските обреди за почитане на мъртвите, оплетен с фолклора на страха към непознатото, подплатен с трезвия хумор на съвременния ум. Който не свири на гусла до извор със самодиви, а лекува в бяла престилка.

Историята за една хуманитарна мисия обхваща сюжетно две войни – Втората световна и последната, от 90-те в бивша Югославия. Хората още са жертви на хаоса. Вместо болница за децата си, копаят лозе в търсене на обсебил ги дух. Безсмъртен е дяволът, докато те са живи, внушава текста.
Оттам образът на тигъра, преминал всички граници след разрушената от бомби зоологическа градина. И две жени, способни да овладеят инстинктите на времето – една, която винаги  ще го храни безропотно, друга – да тълкува родовата памет.

В някой друг живот, отвъд пределите на човешкия. Мечтайте си!

„Жената на тигъра” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1b3c5e96e7abdfd7322b5e9a9cd08247

Дневници на Дарвин изчезнаха от Кеймбриджкия университет

Ценните документи липсват в библиотеката вече 20 години Дневниците, в които присъства и еволюционното дърво, …