Начало / Свят / Копие от нулевата серия на „Франкенщайн”, посветено на Лорд Байрон, беше открито

Копие от нулевата серия на „Франкенщайн”, посветено на Лорд Байрон, беше открито

Копие от нулевата серия на класиката в ужасите „Франкенщайн” беше открито, съобщи finebooksmagazine.com. Нещо повече, книгата е адресирана до известния Лорд Байрон. От нулевата серия на творбата са отпечатани едва 500 бройки, от които 25 са подписани от автора. Знае се за съществуването на 2 от тях в наши дни. Едното е в „Morgan Library & Museum” в Ню Йорк.

Другото беше открито от Сами Джей – 23-годишният внук на политика от британската Лейбъристка партия  Дъглас Джей. Дъглас Джей е голям фен на литературата от ХІХ век и е имал собствена библиотека, в която е събирал любимите си произведения. През 60-те години на миналия век, копието на „Фракенщайн” попада в него, като не се знае как.

Сами Джей, също голям любител на книгите, намира случайно изданието в библиотеката на дядо си. В него има следния надписа: „До Лорд Байрон, от автора”. Подписът е идентифициран като този на Мери Шели от експерта Ричард Овенден, на когото Джей занася копието за справка.
Скоро след това, Мери, вдовицата на Дъглас Джей, решава да продаде книгата на търг. Най-висока сума плаща книжарницата „Peter Harrington Rare Books” в Лондон. От нея я купува колекционер, който заплаща 350 000 паунда (567 000 долара). Той е пожелал анонимност. „Единственото, което мога да ви кажа, е че купувачът е от Обединеното кралство и че разрешава книгата да се вижда от широката публика”, коментира Сами Джей.

Историята на романа „Франкенщайн” е много интересна. Една вечер през 1816 г. се събират Лорд Байрон, неговият доктор Джон Полидори, поетът-романтик Пърси Шели и неговата любима Мери Шели, която е само на 18 години. Те си четели разкази в жанр ужаси и обсъждали доктора Ерасмус Дарвин, дядо на Чарлс Дарвин, за когото се носели слухове, че може да съживи мъртва тъкан. Тогава се смята, че на Мери Шели й е хрумнала идеята за Франкенщайн. Тя решила да напиша произведението, след като сънувала историята. То излиза анонимно на 1 януари 1818 г. Изданието е публикувано за втори път, този път с името на Шели, през 1923 г. Постепенно книгата се превръща в една от най-значимите творби в жанр ужаси.

„Франкенщайн”  от Мери Шели тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Топ 10 Ню Йорк Таймс (19 септември– 25 септември)

Вече се класира тук новият роман на Джоан Роулинг от поредицата за Корморан Страйк, която …