Начало / България / Търновската библиотека е обогатила фонда си с почти 8 хил. книги за година

Търновската библиотека е обогатила фонда си с почти 8 хил. книги за година

С 9000 библиотечни единици се е увеличил фондът на библиотека “П. Р. Славейков” във Велико Търново през 2012 г. от тях 7876 са книги, съобщи „Янтра днес”. По проекти са спечелени132 000 лв.

Най-голяма част от книгите – общо 4203 тома, са постъпили в библиотеката чрез депозиране на печатната продукция на българските издателства. 2375 тома са купени, останалите са дарени.

Най-големият дарител е издателство “Фабер” – с над 2000 тома, както и “Абагар”, университетското издателство “Св. св. Кирил и Методий” и академичното издателство “Д. А. Ценов” в Свищов.

Сред ценните издания е новото издание в превод на български език на “Царството на славяните” на Мавро Орбини, дарено от издателство “Дамян Яков” във връзка с 250-годишнината от написването на “История славянобългарска”.

“През 2012 г. Министерство на културата поднови програмата “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, чрез която получихме финансова подкрепа от 15 000 лв. След проучване за най-търсените от читателите автори и заглавия купихме книгите на Елиф Шафак, Хорхе Букай, Е Л Джеймс. От българските писатели класацията оглавиха Георги Господинов с “Физика на тъгата” и Мирослав Пенков с “На Изток от Запада”. Продължават да се търсят “Български хроники” на Стефан Цанев, “Възвишение” на Милен Русков, книгите на Калин Терзийски и др.”, обяснява  помощник-директорът на библиотеката Калина Иванова. По думите й голям интерес има към новата книга на президента Желю Желев “Тоталитарните близнаци”.

“През последните 10 г. се наблюдава тенденция на читателски отлив от библиотеките. Това е проблем от световен мащаб, който се опитваме да преодолеем чрез различни инициативи за стимулиране на четенето като национални библиотечни седмици, маратони на четенето и др”, казва Иванова.

Общо 8812 читатели са минали през “П. Р. Славейков” през 2012 г. Жените четат повече от мъжете – 5194 от читателите са дами, 3618 са мъже. 2232 от посетителите са били деца до 14 г. По образование първенството сред читателите държат хората с диплома за средно – 3975. Сред тях се нареждат висшистите – 2585 души, тези с основно са 2252.

През 2012 г. библиотеката е издала две книги. В чест на 100-годишнината от рождението на Ангел Каралийчев е издаден двуезичен сборник на български и английски език с приказки на писателя. Преиздадена е и драмата “Иван Шишман” на Камен Зидаров, който е роден преди 110 г. в с. Драганово.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Юли_1140x403-2

4 акцента на юли – книги за хладен ум и горещо сърце

Семейна история, детска книжка, криминале от голям майстор и една интересна енциклопедия – с това …