Начало / Свят / Номинираните за азиатския „Букър” станаха ясни

Номинираните за азиатския „Букър” станаха ясни

Номинираните за „Man Asian literary prize”, известен още като азиатския „Букър”, станаха ясни, съобщи „Гардиън”. Това е най-престижният литературен приз, който се дава на азиатски автор и негово произведение, публикувано или преведено на английски през  изминалата година. Паричната премия е 30 000 долара (19 000 паунда).

Претендентите на тазгодишното издание са Мушрааф Али Фарооки от Пакистан с „Between Clay and Dust”, Хироки Каваками от Япония с „The Briefcase”, турският нобелов лауреат Орхан Памук с „Silent House”, Тан Туан Енг от Малайзия с „The Garden of Evening Mists” и индиецът Джийт Тейл с „Narcopolis”. Победителят ще бъде обявен на 14 март. Ако има преводач, той също ще бъде отличен и ще получи 5 000 долара.

Миналата година победител беше южнокореецът Кюнг-сук Шин с „Please Look After Mom”. Книгата е продадена в два милиона копия от март 2012 г. досега.

Трябва да се спомене, че след тазгодишното издание на наградата основният спонсор, „Man Group” ще се оттегли и повече няма да финансира надпреварата. Говорителят на приза Харисън Кели заяви, че се водят преговори за нов спонсор, но няма повод за притеснения, защото има много кандидати.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …