Начало / Автори / Симон дьо Бовоар: Жената не се ражда, тя става

Симон дьо Бовоар: Жената не се ражда, тя става

Симон дьо Бовоар е една от най-изтъкнатите феминистки на ХХ в. Автор е на романи, многотомна автобиография, есета, биографии и изследвания в областта на философията, политиката и обществото. Тя е най-известна със своите метафизични романи „Гостенката“ и „Мандарините“, както и с трактата си „Вторият пол“, подробен анализ на потисничеството на жената, смятан за основополагащ текст на съвременния феминизъм. Симон дьо Бовоар е известна и с дългогодишната си връзка с философа Жан-Пол Сартр.

Родена е на 9 януари 1908 г. в Париж. Като дете Симон е много религиозна, като дори обмисля да стане монахиня, но на четиринадесетгодишна възраст преживява криза на вярата и остава атеистка до края на живота си. Отрано се развива в интелектуално, окуражавана от баща си.След като полага матура по математика и философия през 1925 година, тя започва да учи математика в Католическия институт и литература и езици в Института „Света Мария“. След това следва философия в Сорбоната, където пише дипломна работа върху Готфрид Лайбниц под ръководството на Леон Брюншвик. Стажа си за придобиване на учителска правоспособност преминава в едно и също училище с Морис Мерло-Понти и Клод Леви-Строс.

Макар и да не е официално записана там, Симон дьо Бовоар посещава курсове в Екол нормал, подготвяйки се за агрегация по философия, тежък следдипломен изпит във френската образователна система, който служи за съставянето на национална класация на дипломантите. В Екол нормал тя се запознава със студентите Жан-Пол Сартр, Пол Низан и Рьоне Майо. Комисията за агрегацията с малка разлика дава първото място на Сартр, а Дьо Бовоар остава втора, но става най-младия студент, преминал някога изпита. Била е едва на 21 години.

През 1929 г. Симон дьо Бовоар вече има трайна връзка с Жан-Пол Сартр и той ѝ предлага да се оженят. Това така и не става, според по-късни изявления на Дьо Бовоар, по финансови причини. Дьо Бовоар така и не се омъжва и няма деца, но до края на живота му поддържа връзката си със Сартр, макар че двамата не живеят заедно.През тези години и двамата имат и други паралелни връзки, а Дьо Бовоар е и открито бисексуална.

Българският читател я познава от „Мандарините”, „Лъскави картинки”, „Сломената жена”, „Гостенката” и др.

Ето и някои от знаменитите й мисли:

Жената не се ражда, тя става.
Голотата започва с лице, безсрамие – с думи.
Жените прощават всичко и затова обичат често да припомнят нещата, които са простили.
Човек може да стане свободен само чрез свободата на другите.
Най-обикновеният мъж чувства себе си за полубог в сравнение с жената.
Ако любовта е достатъчно силна, очакването става щастие.
За да не стане старостта нелепа пародия на нашия живот, съществува само едно средство – преследване на целите, които придават смисъл на нашето съществуване.
Животът на човек има смисъл до тогава, докато той внася смисъл в живота на другите хора с помощта на любовта, дружбата, състраданието и протеста против несправедливостите.
Ако живеете достатъчно дълго, ще видите, че всяка победа се превръща в поражение.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

4bd0da65d1

Предизборен поздрав към нас от Константинос Кавафис и Стефан Гечев

Константинос Кавафис В ОЧАКВАНЕ НА ВАРВАРИТЕ Какво очакваме, стълпени на площада? Днес варварите ще пристигнат …