На фокус
Начало / Автори / Симон дьо Бовоар: Жената не се ражда, тя става

Симон дьо Бовоар: Жената не се ражда, тя става

Симон дьо Бовоар е една от най-изтъкнатите феминистки на ХХ в. Автор е на романи, многотомна автобиография, есета, биографии и изследвания в областта на философията, политиката и обществото. Тя е най-известна със своите метафизични романи „Гостенката“ и „Мандарините“, както и с трактата си „Вторият пол“, подробен анализ на потисничеството на жената, смятан за основополагащ текст на съвременния феминизъм. Симон дьо Бовоар е известна и с дългогодишната си връзка с философа Жан-Пол Сартр.

Родена е на 9 януари 1908 г. в Париж. Като дете Симон е много религиозна, като дори обмисля да стане монахиня, но на четиринадесетгодишна възраст преживява криза на вярата и остава атеистка до края на живота си. Отрано се развива в интелектуално, окуражавана от баща си.След като полага матура по математика и философия през 1925 година, тя започва да учи математика в Католическия институт и литература и езици в Института „Света Мария“. След това следва философия в Сорбоната, където пише дипломна работа върху Готфрид Лайбниц под ръководството на Леон Брюншвик. Стажа си за придобиване на учителска правоспособност преминава в едно и също училище с Морис Мерло-Понти и Клод Леви-Строс.

Макар и да не е официално записана там, Симон дьо Бовоар посещава курсове в Екол нормал, подготвяйки се за агрегация по философия, тежък следдипломен изпит във френската образователна система, който служи за съставянето на национална класация на дипломантите. В Екол нормал тя се запознава със студентите Жан-Пол Сартр, Пол Низан и Рьоне Майо. Комисията за агрегацията с малка разлика дава първото място на Сартр, а Дьо Бовоар остава втора, но става най-младия студент, преминал някога изпита. Била е едва на 21 години.

През 1929 г. Симон дьо Бовоар вече има трайна връзка с Жан-Пол Сартр и той ѝ предлага да се оженят. Това така и не става, според по-късни изявления на Дьо Бовоар, по финансови причини. Дьо Бовоар така и не се омъжва и няма деца, но до края на живота му поддържа връзката си със Сартр, макар че двамата не живеят заедно.През тези години и двамата имат и други паралелни връзки, а Дьо Бовоар е и открито бисексуална.

Българският читател я познава от „Мандарините”, „Лъскави картинки”, „Сломената жена”, „Гостенката” и др.

Ето и някои от знаменитите й мисли:

Жената не се ражда, тя става.
Голотата започва с лице, безсрамие – с думи.
Жените прощават всичко и затова обичат често да припомнят нещата, които са простили.
Човек може да стане свободен само чрез свободата на другите.
Най-обикновеният мъж чувства себе си за полубог в сравнение с жената.
Ако любовта е достатъчно силна, очакването става щастие.
За да не стане старостта нелепа пародия на нашия живот, съществува само едно средство – преследване на целите, които придават смисъл на нашето съществуване.
Животът на човек има смисъл до тогава, докато той внася смисъл в живота на другите хора с помощта на любовта, дружбата, състраданието и протеста против несправедливостите.
Ако живеете достатъчно дълго, ще видите, че всяка победа се превръща в поражение.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …