Начало / Свят / Унгарското радио цензурира писателя Петер Естерхази

Унгарското радио цензурира писателя Петер Естерхази

Държавното радио в Унгария е изрязало изречение от предаване на известния писател Петер Естерхази, съобщи „Шпигел“. Става дума за фраза, в която авторът приканва слушателите да посетят националния театър преди за негов директор да бъде назначен лоялният на режима режисьор Роберт Алфолдли.

Думите на Естерхази са цензурирани от редовната му месечна рубрика, която се записва предварително. Споменатият режисьор пък е близък на министър-председателя Виктор Орбан и е известен с антизападната си позиция. Откакто дясноконсервативната партия взе властта през 2010 г. в Унгария, обществените медии се контролират от лоялни на Орбан кадри и често се случват манипулации и цензура.

Естерхази е роден през 1950 г. в Будапеща. Завършил е математика, но се занимава с литература. Носител е на наградите „Асу“, „Атила Йожеф“, „Виленица“, „Сорос“, „Свободна преса“, на Фондация „За унгарско изкуство“, „Кошут“, „Ерньо Сеп“, както и на  Държавната награда на Австрия за европейска литература, присъдена му като на най-значим съвременен унгарски писател и автентичен представител на постмодернизма.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

picture4

Светлана Дичева: Ако бях политик, щях да слушам внимателно интервютата с творци

Радиожурналистът предлага сега сборник с разкази Познавате кадифения тембър на Светлана Дичева от програма „Хоризонт“ …