Начало / Читатели / „Тит от Никомедия” от Силвия Томова (ревю)

„Тит от Никомедия” от Силвия Томова (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА

За много години, читателю! Античността на Рим опря в живота ти сега – 2013-та, с книга, която идва да покаже що е прелом в мисленето, ритъм в писането на българска проза, естетика в познанието за древността.

“Тит от Никомедия” е роман – находка, изкопана от дълбоко. Да се позовем на журналистическия опит на автора Силвия Томова в случая , или на  телевизионното “сувенирно” продаване на история по принцип, ще разкажем приказка.

Но да проумеем как  в момента възраждането на една империя застрашава честта ни, в какво скулпторът на  времето вгражда силите ни, с кого идентифицираме вярата си, трябва да знаем.

И когато възхитата от статуите на император Диоклециан затвори вратите на музеите и страниците на учебниците,  а в потрепващия пламък на свещта пред икона на свети Георги останем сами на себе си, ІV век  не ни е нужен.

Епичният му стремеж към цялост, поругал толкова образи, но създал несекващ  култ – също. „Тит от Никомедия” превръща тази материя в писма – изповед, предопределени за друго време. Нека да е нашето.

„Тит от Никомедия” тук

Прочетете още

60626351_326396284711427_5471215820258410496_n

Четящ човек е новият символ на Бургас

Скулптурата, създадена от Георги Андонов, е точно пред входа на Хеликон Виж колко интересно, чуваме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.