Начало / Критика / Преведете Пенак, моля!

Преведете Пенак, моля!

Сава СЛАВЧЕВ

Това, което пиша, е призив, молба към всички издатели, които наистина радеят за доброто четиво. Става дума (пак) за Даниел Пенак, простете за римата. Продължавам да твърдя, че е най-добрият френски разказвач, независимо от новите нелоши имена на Франция, новонаградените френски автори и т.н. В момента говоря за „Училищна мъка”, книгата не е преведeна на български, оригиналното заглавие е “Chagrin d’école”. Затова и отправям този апел – преведете я!

Това не е поредната книга за образованието, моделите или методите на работа. Това е книга за трудния ученик, за двойкаджията или поне за този, нарочен за такъв. Това е книга за общуването, за израстването, за любовта на учителя към работата си, за любовта на ученика към учителя, истинския учител – такъв, какъквто той трябва да бъде. Това е книга за любовта към децата и за общуването, тя може да направи всички нас по-добри в комуникационния процес при контакт с учещи. В нея има доста биографични елементи, много забвни случки и смятам, че това е автор, който трябва да бъде задължително четен (ако не изучаван) и коментиран в училище.

А за тези, които познават автора, отбелязвам, че тази година, 2012-та,  излезе и последната книга на Пенак, тя носи заглавието Journal d’un corps, аз бих го превел като „Дневникът на едно тяло”, защото действието се върти около случки и събития, свързани или произтичащи от развитието на едно човешко тяло, като на места са описани детайли, които по-вманиачените четящи хора биха могли да определят и като реминисценции по Монтен.
Със сигурност е един по-различен поглед към нещата и, въпреки че едва ли бих я определил като „Илиада на вътрешностите”, както някой куражлия спонтанно си е позволил да я дефинира, книгата е много добра, достойна и задължителна за превод на български език.

Книги от Даниел Пенак тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ПЕТКО СЛАВОВ ВЕЛИКА САМОТА PHOTO

Петко Славов: Музиката е единственото нещо освен любовта, което придава смисъл

„Въпреки любовта“ е книга, която четем и слушаме музика зад думите Това е дебютния роман …