Начало / Свят / Евангелието на Карл Велики излиза като фототипно издание на цена 30 хил. евро

Евангелието на Карл Велики излиза като фототипно издание на цена 30 хил. евро

Най-ценното издание на Свещената римска империя – Евангелието, върху което са полагали клетва императорите при коронация, е издадено във формат на изящно факсимиле, съобщи faz.net.

Свещената книга на Карл Велики се съхранява в трезора на Музея за история на изкуството във Виена и рядко го напуска. Сега широката публика ще може да се запознае с произведението. В различни исторически моменти то е било пренасяно из германските земи със засилена охрана.

Обковът на евангелието е от злато и скъпоценни камъни, мастилото е оцветено в сребърно и златно, пергаментът е пурпурен – всичко е било в тон с луксозното облекло и аксесоари на коронясваните владетели. Според легендата книгата е намерена в гроба на Карл Велики в Аахен и до 1811 г. е била в ръцете на немските крале, докато не бива закарана във Виена по силата на закон.

Евангелието съдържа цветни портрети на четиримата евангелисти, дело на аахенската художествена школа. То се състои от 472 страници и е отлично запазено.

Издаването на фототипно издание на това бижу е един от най-скъпите проекти. То излиза само в 333 бройки на цена 30 000 евро всяка. Предполага се, че те ще бъдат купени от библиотеки, музеи и от колекционери.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

e4fffa1d095cf5b33de54ce04373be9a

Французин е най-добрият бохемист в света

Ксавие Галмиш спечели наградата Премия Бохемика за 2020-а Отличието се връчва всяка година от Моравската …