Начало / Свят / Две нови книги изследват личния живот на Чарлс Дикенс

Две нови книги изследват личния живот на Чарлс Дикенс

Коледа е и Чарлс Дикенс отново е актуално име в литературните среди. Неговото произведение „Коледна песен” е най-адаптираният роман на сцена, в кино и телевизия, като версиите са повече от 250. Тази година не прави изключение и отново Дикенс приковава вниманието.

Две нови книги разискват неговия личен живот, съобщи „USA Today”. „Charles Dickens in Love” („Влябеният Чарлс Дикенс)” има изследователски характер. Авторът – професор Робърт Т. Гарнет, надгражда над знаменитата биография на Клеър Томалин за писателя и развива допълнително теорията, че актрисата Елън „Нели” Търнан е била негова любовница през последните 14 години от живота му. Когато се срещат, Търнан е на 18, а той на 45. Гарнет пише и за връзките на Дикенс с жена на име Мария Бийднъл, както и сестрата на съпругата му Катрин Хогарт – Мери.

„Great Expectations: The Sons and Daughters of Charles Dickens” („Големите надежди: Синовете и дъщерите на Дикенс”) е по-лека книга. Авторът Робърт Готлиб изследва ролята на големия писател като баща и съдбата на неговите деца. Нито едно от 10-те деца не успява да оправдае очакванията на баща си, като Готлиб акцентира на факта, че Дикенс винаги е обвинявал майка им за техния провал.
И двете книги вече са на англоезичния книжен пазар.

Книги от Дикенс тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …