Начало / Свят / Две нови книги изследват личния живот на Чарлс Дикенс

Две нови книги изследват личния живот на Чарлс Дикенс

Коледа е и Чарлс Дикенс отново е актуално име в литературните среди. Неговото произведение „Коледна песен” е най-адаптираният роман на сцена, в кино и телевизия, като версиите са повече от 250. Тази година не прави изключение и отново Дикенс приковава вниманието.

Две нови книги разискват неговия личен живот, съобщи „USA Today”. „Charles Dickens in Love” („Влябеният Чарлс Дикенс)” има изследователски характер. Авторът – професор Робърт Т. Гарнет, надгражда над знаменитата биография на Клеър Томалин за писателя и развива допълнително теорията, че актрисата Елън „Нели” Търнан е била негова любовница през последните 14 години от живота му. Когато се срещат, Търнан е на 18, а той на 45. Гарнет пише и за връзките на Дикенс с жена на име Мария Бийднъл, както и сестрата на съпругата му Катрин Хогарт – Мери.

„Great Expectations: The Sons and Daughters of Charles Dickens” („Големите надежди: Синовете и дъщерите на Дикенс”) е по-лека книга. Авторът Робърт Готлиб изследва ролята на големия писател като баща и съдбата на неговите деца. Нито едно от 10-те деца не успява да оправдае очакванията на баща си, като Готлиб акцентира на факта, че Дикенс винаги е обвинявал майка им за техния провал.
И двете книги вече са на англоезичния книжен пазар.

Книги от Дикенс тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

224221_b

Нов превод от оригинала на безсмъртния Сенека

Философската школа на стоиците оставя множество непреходни завети, които се четат и до днес. Един …