Начало / България / Експозицията “Българската литература – срещи и диалози със света” е подредена в Русе

Експозицията “Българската литература – срещи и диалози със света” е подредена в Русе

Изложба на Националния литературен музей “Българската литература – срещи и диалози със света” е подредена в Русенската художествена галерия, съобщи dariknews.bg. Тя представя най-значимите имена и събития в многовековния културен диалог между България и света. В 30 пана чрез нагледен разказ от Средновековието до средата на XX в. се проследяват духовните мостове между българската, европейските и световните литератури.

Изложбата  ще бъде отворена до 10 януари 2013 г.в нея са включени и ценни материали от Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, музея на Народния театър, Държавна агенция „Архиви”, къща музей “Константин Величков” в Пазарджик, къща музей „Гео Милев” в Стара Загора, факултета по скандинавистика към СУ, както и от частни колекции. Автори на изложбата са Катя Зографова и Анна Свиткова; художник – Ивелина Велинова; координатор – Соня Кирицова.

Експозицията започва с най-значимия ни принос в световната култура – делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий, провъзгласени за съпокровители на Европа. Богомилското учение от Х век е представено със своя път към Западна Европа и влиянието му върху шедьоври на световната литература като „Ад” на Данте Алигиери и „Изгубеният рай“ на Джон Милтън. Една от най-интригуващите и непроучени досега теми са българските мотиви в европейските литератури. Вдъхновяващи са европейските творци с българско родословно начало. Сред тях са „принцът на поетите” Пиер дьо Ронсар, поетесата Ана дьо Ноай, потомка на Софроний Врачански.

Първата фаза в проникването на европейската култура през Възраждането са учебниците по френски, немски, гръцки, италиански. Показани са както първите преводи на художествени произведения, така и първи антологии на чуждите литератури. В отделни пана са проследени контактите на български интелектуалци с европейските академични средища, усвояването на френско и немскоезичните култури. Модерните естетически търсения на Европа са представени чрез световете на Пейо Яворов, Теодор Траянов, Димчо Дебелянов, Христо Ясенов, Димитър Бояджиев, Гео Милев и Чавдар Мутафов.

Как писатели видяха света е също сред темите на тази изложба. Потърсена е и обратната информация – доколко светът познава българската литература, кои наши писатели са най-превеждани, къде познават творчеството им, какви международни награди имаме. Тук е включен и “поданикът на Русе” писателят-нобелист Елиас Канети, както и учредената в негова чест Националната литературна награда.

Фото: bnr.bg

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …