Начало / Свят / Бугайски: Решението на България за Македония е опасно за Балканите

Бугайски: Решението на България за Македония е опасно за Балканите

Решението на България по отношение на Република Македония е контрапродуктивно не само за самата Македония, но и за целия регион, смята Януш Бугайски – автор на редица книги за страни, скъсали с комунистическия режим. Неотдавна американецът публикува и първия си роман, чието действие се развива на Балканите, съобщи БГНЕС.

„Това е саморазрушителна политика, която може да допринесе за дестабилизиране на региона. Ако Македония бъде блокирана за неопределено време както за членството в НАТО, така и за членството в ЕС, ще последва вътрешна нестабилност в страната. Особено сред албанското малцинство има силно недоволство заради липсата на напредък към евроинтеграция“, подчерта Бугайски пред БНР.

Според него „ако страните от ЕС като България продължат да блокират Македония, се очертава много непредсказуемо бъдеще“. „Възможно е македонското правителство да не оцелее. Възможни са протести от албанското население. Ето защо, според мен, това решение е контрапродуктивно не само за самата Македония, но и за целия регион“, каза още Януш Бугайски.

По отношение на българските мотиви, свързани с историята на двете страни и изземването на българската история той каза следното: „Не съм много сигурен какво точно искат българите, защото винаги ще съществуват националисти в Македония, които ще претендират за части от българската история. Мисля, че българската позиция по този въпрос само ще разпали още повече негативни страсти сред националистите, които ще бъдат употребени от македонското правителство“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …