Начало / България / Утре излиза „Вакантен пост” на Роулинг

Утре излиза „Вакантен пост” на Роулинг

От утре в родните книжарници влиза новият роман на Дж. К. Роулинг „Вакантен пост”. Първата книга за възрастни от авторката на поредицата за Хари Потър ще се продава в меки и твърди корици, както и като електронна книга.

Досега „Вакантен пост” е издадена на 43 езика и се преврна бързо в бестселър. За първия месец от публикуването й само от английското издание са продадени над 1 милион екземпляра.

Роулинг пренася читателя в красивото провинциално градче Пагфърд и проследява драматичните събития, последвали неочакваната смърт на Бари Феърбрадър, един от членовете на градския съвет. Овакантеното от Бари място пали фитила на ожесточени междуличностни битки. Героите на Роулинг са забележително пълнокръвни, стилът й е колоритен, увлекателен и жив. Книгата разгръща трайни и остри социални проблеми, издържана е в духа на викторианския роман, но притежава модерно звучене с елементи на сатира, фарс и черна комедия.

Дж. К. Роулинг е родена е на 31 юли 1965 г.  Има сестра, с две години по-малка от нея — Даяна. Семейството ѝ се премества близо до село Уинтърборн (Winterbourne), когато Роулинг е на 4. Отдавали ѝ се езиците, но не и спортът и математиката. През декември 1990г. майка ѝ умира от множествена склероза едва на 45 годишна възраст. Роулинг казва по този повод: „Пишех „Хари Потър“ в момента, в който майка ми почина. Никога не успях да ѝ разкажа за „Хари Потър“. Татко ме извика в 7 часа на следващата сутрин и просто разбрах какво се беше случило още преди да проговори… Почти не минава ден, в който да не мисля за нея. Имах толкова много да ѝ разказвам.“ От 1991 до края на 1993 г. Роулинг живее в Португалия и работи като преподавателка по английски език. Сключва брак с португалски журналист, докато живее в Порто и имат една дъщеря – Джесика, но бракът е краткотраен. След това се завръща във Великобритания и се заселва в Единбург, където живее сестра ѝ. През този период Роулинг среща много трудности, защото отглежда дъщеря си сама и разчита единствено на социални помощи. Въпреки това успява да завърши първата си книга за Хари Потър и след около година нейният агент я информира, че издателство „Блумсбъри” ще я публикува (1996 г.). Това е началото на световния успех на поредицата.
Омъжена е за д-р Нийл Мъри.

„Вакантен пост” тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …