Начало / Свят / Почина Вишневская, която даде убежище на Солженицин

Почина Вишневская, която даде убежище на Солженицин

Почина Галина Вишневская – оперна певица и театрален режисьор, която през 70-те губи съветското си гражданство, след като със съпруга си – виолончелиста и диригент Мстислав Ростропович , приютяват за 4 години писателя Александър Солженицин, съобщи news.bg. Той написва голяма част от „Архипелагът Гулаг“ на вилата на семейството близо до Москва.

През 1974 г. Нобеловият лауреат за литература бива изгонен от родината си. Заедно с него СССР напускат Вишневская и Ростропович. Двамата живеят във Франция и в САЩ. През 1990 г. след разпадането на Съветския съюз артистичното семейство се завръща в Русия.

Ростропович почина през 2007 г. на 80 години. Вишневская е родена на 25 октомври 1926 г. в Ленинград. Преживяла е блокадата по време на Втората световна война. На 16 години е служила в частите на противовъздушната отбрана. От 1952 г. работи в „Болшой театър“.

„Архипелагът Гулаг” е книгата, благодарение на която читателите  извън Съветския съюз научават за системата на съветските лагери за принудителен труд. Солженицин е роден през 1918 г., почина през 2008 г. Лежал е в руските затвори и лагери заради критика на комунистическата власт.

Лишен е от съветско гражданство заради „Архипелагът Гулаг” и е депортиран в Западна Германия. Установява се първо в Цюрих, Швейцария, а по-късно, през 1976 г. – във Върмънт, САЩ. През 1990 г. съветското му гражданство е възстановено и през 1994 г. той се завръща в Русия. През май 1997 г. е избран за редовен член на Руската академия на науките. През същата година учредява своя собствена награда за литература  от 25 000 долара.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

14rushdie1-videoSixteenByNine3000

Книгите на Салман Рушди превзеха класациите след нападението

Състоянието му за щастие се подобрява „Сатинински строфи” – романът, заради който писателят е осъден …