Начало / България / Недим Гюрсел спечели наградата „Балканика“

Недим Гюрсел спечели наградата „Балканика“

Турският писател Недим Гюрсел спечели международната литературна награда „Балканика“. Известният романист получи приза на тържествена церемония във Велико Търново, а статуетката Пегас на скулптура Ставри Калинов му връчи кметът на старата столица Даниел Панов, предаде БГНЕС .

Гюрсел беше номиниран за последния си роман „Червеният ангел“, който като награда ще бъде преведен и издаден в шест балкански държави. Творецът е изключително популярен не само в родината си. За два от романите си той е влизал в съда. Делото, което турските власти са завели срещу него за книгата му „Дъщерите на Аллаха“, все още не е приключило окончателно.

За първи път членовете на авторитетното жури на фондация „Балканика“ заседаваха във Велико Търново. В нея членуват издатели от Македония, Гърция, Албания, Турция, България, Сърбия и Черна гора и Румъния. Домакинството е част от инициативите, посветени на кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 г. Затова събитията в събота и неделя преминаха под мотото на проекта „Душата на България, духът на Европа“.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …