Начало / България / Недим Гюрсел спечели наградата „Балканика“

Недим Гюрсел спечели наградата „Балканика“

Турският писател Недим Гюрсел спечели международната литературна награда „Балканика“. Известният романист получи приза на тържествена церемония във Велико Търново, а статуетката Пегас на скулптура Ставри Калинов му връчи кметът на старата столица Даниел Панов, предаде БГНЕС .

Гюрсел беше номиниран за последния си роман „Червеният ангел“, който като награда ще бъде преведен и издаден в шест балкански държави. Творецът е изключително популярен не само в родината си. За два от романите си той е влизал в съда. Делото, което турските власти са завели срещу него за книгата му „Дъщерите на Аллаха“, все още не е приключило окончателно.

За първи път членовете на авторитетното жури на фондация „Балканика“ заседаваха във Велико Търново. В нея членуват издатели от Македония, Гърция, Албания, Турция, България, Сърбия и Черна гора и Румъния. Домакинството е част от инициативите, посветени на кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 г. Затова събитията в събота и неделя преминаха под мотото на проекта „Душата на България, духът на Европа“.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …