Начало / България / Георги Каприев и Владимир Игнатовски представят „Монтажът” на Айзенщайн

Георги Каприев и Владимир Игнатовски представят „Монтажът” на Айзенщайн

На 11 декември (вторник) от 18:00 ч. в Дом на киното (София) ще бъде представена книгата „Монтажът” на Сергей Айзенщайн.

На премиерата ще присъства екипът на „Изток-Запад”, приятели и партньори на издателството, киноведи и журналисти, а също и художникът Петър Станимиров, отговорен за художественото оформление. Представянето ще бъде под режисурата на проф. Георги Каприев, а самата книга ще бъде промотирана от нейния преводач – проф. Владимир Игнатовски.

„Монтажът” е книга с необичайна и драматична съдба: писана е в края на 30-те години на ХХ в.в санаториум, докато Айзенщайн е в немилост. Докато режисьорът усилено работи над творбата си, със съдбата му се занимава Политбюро. След редица колебания от страна на управляващите е взето решение: да се даде възможност на Айзенщайн да се докаже… Другото би означавало смърт – и в преносния, и в буквалния смисъл. Така започва работата над филмовия проект „Александър Невски”, заради което „Монтажът” остава незавършен. След години от архива биват извадени отделни страници, а и цели глави. Едва през 2000 г. пълният труд на големия автор се появява на бял свят, а книгата, която във вторник ще получи своята официална премиера, е първото цялостно издание на „Монтажът” извън родината на автора.

„Монтажът” тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225012_b

Стив Бери: Внимавайте, докато четете тази книга: може да остави следа върху вас!

В „Черният списък“ на Джак Кар целият екип на капитан трети ранг Джеймс Рийс загива …