Начало / България / Георги Каприев и Владимир Игнатовски представят „Монтажът” на Айзенщайн

Георги Каприев и Владимир Игнатовски представят „Монтажът” на Айзенщайн

На 11 декември (вторник) от 18:00 ч. в Дом на киното (София) ще бъде представена книгата „Монтажът” на Сергей Айзенщайн.

На премиерата ще присъства екипът на „Изток-Запад”, приятели и партньори на издателството, киноведи и журналисти, а също и художникът Петър Станимиров, отговорен за художественото оформление. Представянето ще бъде под режисурата на проф. Георги Каприев, а самата книга ще бъде промотирана от нейния преводач – проф. Владимир Игнатовски.

„Монтажът” е книга с необичайна и драматична съдба: писана е в края на 30-те години на ХХ в.в санаториум, докато Айзенщайн е в немилост. Докато режисьорът усилено работи над творбата си, със съдбата му се занимава Политбюро. След редица колебания от страна на управляващите е взето решение: да се даде възможност на Айзенщайн да се докаже… Другото би означавало смърт – и в преносния, и в буквалния смисъл. Така започва работата над филмовия проект „Александър Невски”, заради което „Монтажът” остава незавършен. След години от архива биват извадени отделни страници, а и цели глави. Едва през 2000 г. пълният труд на големия автор се появява на бял свят, а книгата, която във вторник ще получи своята официална премиера, е първото цялостно издание на „Монтажът” извън родината на автора.

„Монтажът” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …