Начало / Свят / Самоуби се съавторът на „Три чаши чай”

Самоуби се съавторът на „Три чаши чай”

Дейвид Оливър Релин – съавтор на Грег Мортенсън в спорния бестселър „Три чаши чай”, се е самоубил в Орегън на 15 ноември, съобщи „Ройтерс”. Властите са установили, че смъртта не е насилствена, но са отказали подробности за мотивите.

Известният журналист , който живееше в Портланд, беше на 49 години. Той пишеше на свободна практика за различни списания.  Стана известен с мемоарите на Мортенсън, които излязоха през 2006 г. и се продадоха в 4 млн. тираж. В книгата се разказва за опита на Мортенсън да изкачи планината К2 и за отношенията му с пакистански селяни, които го вдъхновяват за серия благотворителни действия като строеж на училища за момичета.

През 2011 г. обаче телевизия CBS разобличи авторите, че са си съчинявали истории и са използвали благотворителността, за да продадат повече бройки от книгата и да спечелят.

Мортенсън се защити, че това е литература, а не журналистика, и обясни, че не си е водил точни записки, които да ползва при писането на книгата, така че е възможно да има измислици. Релин заяви, че за база на книгата са послужили над 200 негови интервюта с местни хора в Северен Пакистан.

Журналистът е посветил последните две десетилетия на социални проекти. През 1992 г. той печели стипендия да прекоси по дължина Виетнам с велосипед и да разкаже за икономическите реформи там.

Книгите на Грег Мортенсън тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

future-library-870x507

Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Проектът е с крайна дата през 2113-а Създателка на Библиотеката на бъдещето е Кейти Патерсън. …