Начало / Свят / Най-старата книга в Северна Америка ще се продава на търг

Най-старата книга в Северна Америка ще се продава на търг

Най-старата книга, публикувана в Северна Америка, може да отиде за продан, съобщи huffingtonpost.com. Църквата „Old South Church in Copley Square” в Бостън има намерение да продаде копията си от „Bay Psalm Book”, за да осигури финансово своето бъдещо съществуване. Псалтирите са отпечатани за първи път през 1640 г. в Кеймбридж, Масачузетс, по онова време британска земя.

Те са превод на псалмите на древния цар Давид, дело на пуритански свещеници. Известно е съществуването на само 11 копия в наши дни, като 2 от тях са притежание на „Old South Church in Copley Square”. Самата църква също е с важно историческо значение. Тя функционира от 1669 г. и се смята, че Бенджамин Франклин е кръщаван там.

Все още не е ясно дали книгата ще отиде на търг. Според Дейвид Редън, вицепредседател на аукционната къща „Sotheby’s”, цената може да достигне до 25 милиона долара. Ръководството на църквата трябваше да дискутира въпроса вчера. Все още обаче не е ясно крайното решение относно рядката книга.
Според повечето представители на църквата по-важно е да се намери начин тя да продължи да функционира и да подобри своята дейност и състояние, отколкото това къде ще отидат копията от псалтира. Историците обаче са на друго мнение. Според тях, подобни книги са ярък отпечатък на цивилизацията и не е справедливо да се използват за материална печалба. Очаква се крайното решение на бостънската църква.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

126625-hp-hero1-wk25-en__d-obama

Барак Обама събра президентските си спомени в книга

700-те страници отговарят на много интригуващи въпроси Президентът издава книгата си две седмици след поредните …