Начало / Свят / Осъденият катарски поет критикувал емира и жена му

Осъденият катарски поет критикувал емира и жена му

Катарският поет Мохамед ал Аджами (36), който беше осъден на доживотен затвор заради стихотворение, е критикувал емира – шейх Хамад, съобщи „Шпигел”.

В стихотворението Ал Аджами пита реторично: „Вие внасяте всичките си предмети от Запада, но защо не внасяте закони и свобода?”. Без да се споменава името й, на прицел е съпругата на владетеля, известна с разточителството и пътуванията си в чужбина. Според съда авторът е преминал всякакви граници на позволеното и е обидил първото семейство. То впрочем обича да се представя за много просветено и демократично, отбелязва „Шпигел”.

Инкриминираното стихотворение е публикувано в интернет през януари 2011 г. По-късно е препечатано в няколко арабски вестника. „Всички сме тунизийци”, пише поетът и така изразява възхищението си от революцията в Тунис. Миналия ноември обаче властите го арестуваха и няколко месеца го държаха в изолация без право на свиждания. В крайна сметка творбата беше окачествена като призив за събаряне на режима, което се наказва със смърт.  Куриозът е, че конституцията на Катар съдържа разпоредба, която прогласява свобода на словото.

Присъдата на Мохамед ал Аджами подлежи на обжалване. Ако бъде потвърдена, той има право да моли монарха да го помилва.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1.SILVI 1 MONUMENT VALLEY

Силвана Грънчарова: Дишам, значи живея!

58 упражнения от една тънка книжка могат да ни променят завинаги Те са част от …