Начало / Свят / Катарски поет осъден на доживотен затвор, писал за Арабската пролет

Катарски поет осъден на доживотен затвор, писал за Арабската пролет

Катарски поет беше осъден на доживотен затвор, защото е написал поема, вдъхновена от Арабската пролет, съобщи „Гардиън”. Мохамед ибн ал-Дииб ал-Аджами беше задържан през ноември 2011 г., защото беше открито видео в интернет, в което той рецитира „Tunisian Jasmine” (Тунизийски жасмин), стихотворение, възхваляващо волята на народа в Тунис и протестите там. „Ние всички сме за Тунис срещу подтисниците”, пише поета. Той критикува и арабските власти, които ограничават свободата на хората.

Катарските власти са преценили, че той обижда емирството със своето произведение, включително емира шейх Хамад бин Халифа ал-Тани. Присъдата му предизвика протести на дясноориентирани групировки, които поискаха неговото моментално освобождаване, както и промяна в закона.

Адвокатът на автора Наджиб ал-Нюаими коментира: „Съдията прекрати процеса. Не ми беше позволено нито да защитавам клиента си, нито да пледирам в съда. Казах на съдията, че трябва да защитавам клиента си пред независимо жури, но той не ми позволи”.

Това не е първият случай, в който в този регион се взимат такива жестоки мерки. По-рано този месец 4-ма души бяха арестувани заради постове в социалната мрежа „Туитър”. Миналата година жена от Бахрейн беше задържана отново заради стихотворение, съдържащо критика срещу местните власти.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

126625-hp-hero1-wk25-en__d-obama

Барак Обама събра президентските си спомени в книга

700-те страници отговарят на много интригуващи въпроси Президентът издава книгата си две седмици след поредните …