Начало / Свят / Джулиан Асанж: Интернет е най-опасният посредник на тоталитаризма

Джулиан Асанж: Интернет е най-опасният посредник на тоталитаризма

Новата книга на основателя на мрежата за изтичане на информация „WikiLeaks” вече е на англоезичния пазар, съобщи „Гардиън”. Тя е озаглавена „Cypherpunks: Freedom and the Future of the Internet” и се издава от „OR Books”. Самият Асанж описва произведението си като „вик на пазител в нощта” и предупреждение към цивилизацията за „най-опасния посредник на тоталитаризма, който някога сме виждали – Интернет”.

Книгата се базира на продължителен разговор на автора с още трима интернет активисти – американеца Джейкъб Епълбаум, французина Жереми Цимерман и германеца Анди Мюлер-Магун. Според Асанж, в момента има „глобална индустрия за наблюдение”, която е много мощна. „След няколко години, световната цивилизация ще бъде постмодерна антиутопия, управлявана от шпионажа”, пише той.

Жереми Зимерман, един от създателите и говорител на адвокатската група „La Quadrature du Net”, която защитава правата на гражданите в Мрежата, коментира, че книгата покрива „голям диапазон от проблеми, от шпионажа до защитата на информация, от корпоративното влияние върху политиката до гражданското общество, от либерализма до анархизма, от авторските права до културата, от летящи роботи убийци до детската порнография”.

В момента Джулиан Асанж се намира в посолството на Еквадор в Лондон. Той поиска политическо убежище от страната на 19 юни, за да избегне екстрадиране  в Швеция, където трябва да бъде разпитван във връзка със сексуални престъпления, включително изнасилване. Смята се, че той се страхува и от екстрадиране в САЩ, където пък съдилищата разследват изтичане на информация от „WikiLeaks” във връзка с американски дипломати.
Еквадор гарантира сигурността на Асанж. Той заяви, че ще остане в посолството „два века, ако трябва”. Британските власти ще го арестуват моментално, ако се опита да напусне посолството и ще го изпратят в Швеция.

Свързани заглавия
Джулиан Асанж публикува книга за „свободата и бъдещето на интернет”
Излязоха мемоарите на Джулиан Асанж

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 юли – 21 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Призраци на Камино от Джон Гришам 2. Преследването на Аделайн Кн.1 от …