Начало / Свят / Почина австралийският писател Брайс Кортни

Почина австралийският писател Брайс Кортни

Почина австралийският писател Брайс Кортни, съобщи „Гардиън”. Авторът починал в дома си в Канбера вчера, на 79-годишна възраст. Новината беше съобщена от неговите издатели от „Penguin Books”. Смъртта на Кортни настъпи само 2 седмици след като на пазара излезе последната му книга, „Jack of Diamonds”.

Брайс Кортни не е носител на много награди, но се утвърждава като един от най-успешните австралийски писатели. Продадени са над 20 милиона копия от негови книги. Най-известната му творба е „The Power of One” (1989 г.) – история за Апартейда и кризата в ЮАР през 30-те и 40-те години на ХХ век. Други по-популярни негови книги са „Tommo & Hawk”, „Jessica” и др.

Кортни е роден в Южна Африка. Израства в бедно семейство. Учи журналистика в Лондон. След 30 години стаж в издателския бизнес, започва да пише в края на 80-те. След излизането на „Jack of Diamonds”, той обявява края на кариерата си. Последното му обръщение към читателите е следното:
„За мен беше привилегия да пиша за вас, да бъда приет като разказвач. Сега, след като историята ми достига своя край, мога да кажа само „Благодаря ви”. Бяхте невероятни”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Йордан Славейков: „Празнично семейство“ ще засити читатели, на които не им е по вкуса захаросаната любов

Талантливият режисьор и писател ни разказва за новата си книга Йордан Славейков вече направи силен …