Начало / България / Френски историк написа книга за Александър Екзарх

Френски историк написа книга за Александър Екзарх

„Тази книга е плод на търпелив изследователски труд, чието начало бе поставено през седемдесетте години, когато подготвях докторската си дисертация във Висшия институт по социални науки на тема Българското възраждане и Западът. Това бе първата ми среща с Александър Екзарх, моя колкото далечен, толкова и митологизиран прапрадядо. Оттогава насам единствената ми амбиция бе да развенчая този мит и да разбера по-добре какво е направил и с какво е допринесъл за изграждането на своята собствена страна и защо именно той е представител на една оригинална тенденция в Българското възраждане“, пише в предговора на „Александър Екзарх. Една българска съдба“ Пиер Воалри.

Воалри е френски историк и дипломат. Книгата разказва за живота и делото на един все още недостатъчно познат български възрожденец. Воалри е негов праправнук. Но като френски учен той внася интересен външен и обективистичен поглед към нашата история. Книгата дава и богато, многопосочно, живописно описание на Османската империя и етническите общности в нея. Отношенията между тези общности често са напрегнати, но от днешна гледна точка понякога са пример на успешно съжителство, въпреки различията.

Александър Стоилов (нарекъл се Александър Екзарх) е български общественик и журналист, един от активните дейци в борбата за създаване на независима Българска екзархия. Роден в Ески Заара (днес Стара Загора), учи в Букурещ, Будапеща, Мюнхен.
От 1836 г. Александър Екзарх следва медицина в Париж със стипендия на османското правителство. През 1841 г. придружава като преводач Жером-Адолф Бланки, изпратен от френското правителство, за да проучи положението след въстанието в Западна България.
От 1848 до 1862 г. Александър Екзарх издава в Цариград с финансовата помощ на правителството на Русия българския вестник „Цариградски вестник“. От 1866 до 1878 г. е на служба в посолството на Османската империя в Париж. След Освобождението на България той е един от кандидатите за първи княз на България.

„Александър Екзарх. Една българска съдба“ тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …