Начало / Свят / Канадски книжар създаде автомат за некомерсиални книги

Канадски книжар създаде автомат за некомерсиални книги

Собственик на книжарница в Торонто създаде първия автомат за книги, съобщи dnevnik.bg, позовавайки се на сайта на северноамериканското национално радио.

Стивън Фоулър търсел начин да предлага книгите от каталога си, които не са чак толкова търсени, и заедно със съпругата си достигнали до нестандартната идея за създаването на библиомат.В началото те планирали да направят имитация на автомат, като боядисат истински хладилник, в който да се крие техен дребен служител. Неговата задача щяла да бъде да пуска книга всеки път, когато някой вкара два долара вътре. Впоследствие те се отказали от идеята и решили да направят истински автомат за книги.

Те наричат изобретението си „Biblio-Mat” и въпреки че за момента не е увеличил значително продажбите им, той се превръща в атракция за посетителите на книжарница „Monkey’s Paw”. Случайният подбор на машината пък понякога ражда интересни ситуации.

„Веднъж влезе едно хлапе, което нямаше вид въобще да се интересува от книги. Машината му пусна книга за историята на град Хамилтън. Впоследствие се оказа, че той не се разделя с нея. Като че ли тези стари книги отново изглеждат привлекателни и мистериозни“, казва Фоулър, който е научил, че при купуването на издание читателят винаги търси смисъл и причина. Той дава за пример млада жена, на която се е паднала „12-те най-трудни удара в голфа“, която на момента се е сетила на кого може да я подари.

„Библиоматът“ съдържа 112 милиона заглавия.

Фото: creativereview.co.uk

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …