Начало / Свят / Почина Борис Стругацки

Почина Борис Стругацки

Днес, 19 ноември, почина блестящият писател, сценарист и преводач Борис Натанович Стругацки, съобщиха руските медии. Напоследък  той се чувствал доста зле. Освен сърдечните проблеми писателят развил и бронхопневмония. Борис Стругацки е роден през 1933 г. в Ленинград ( Санкт Петербург). Той е по-малкият брат на Аркадий Стругацки (1925-1991).

В света на литературата са известни като братя Стругацки. Те са статут на класици в областта на руската научна фантастика заради „Обитаемият остров“, „Бръмбар в мравуняка“, „Вълните усмиряват вятъра“, „Страната на пурпурните облаци“ и много други.

Като малък Борис Стругацки преживява една зима в Ленинградската блокада. Спомените му от тогава влизат в „Поиск предназначения, или Двадцать седьмая теорема этики“. Той завършва Ленинградския механо-математически университет през 1955 г. със специалност „Звезден астроном“. Работи в знаменитата Пулковска обсерватория до 1965 г. Живее в Петербург. Женен, има син. След 1966 година и той е приет за член на съюза на писателите в СССР. Ръководи Ленинградския (Петербургския) семинар на младите писатели-фантасти. Председател е на номинационната комисия на премията „Странник“. Лауреат на международната награда „Хюго“ за научна фантастика.

Своите и съвместните с брат си преводи подписва и с псевдонимите С. Бережков, С. Победин, С. Витин.

„Той беше пример за мислещ и честен човек, в центъра на неговото творчество беше човекът и неговата съдба, а не толкова планетите и техниката на бъдещето. Той се интересуваше  най-вече от демокрацията”, отбелязват руските медии. Борис Стругацки беше противник на управлението на Владимир Путин и издигна глас в защита на осъдените певици от пънк групата „Пуси райът.

Книги от Аркадий и Борис Стругацки тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …