Начало / България / Семинар на тема „Архиви, университети, библиотеки и дигитализацията на културно-историческото наследство“ се открива в СУ

Семинар на тема „Архиви, университети, библиотеки и дигитализацията на културно-историческото наследство“ се открива в СУ

Днес в новата конферентна зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе международен семинар на тема „Архиви, университети, библиотеки и дигитализацията на културно-историческото наследство“, съобщи БГНЕС.

Семинарът е съвместна инициатива на Държавна агенция „Архиви“ и Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер“ при Софийския университет. В семинара ще участват представители от 13 европейски архива и от Американския национален архив. Българските участници са от Историческия факултет на Софийския университет, Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ и Варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков“. Трите основни теми, които ще бъдат обсъждани по време на семинара, са: „Съхранение за вечността? Технически аспекти на дигитализацията“; „Потребители – Проекти за сътрудничество и публичност“, „Добри практики при дигитализацията и преосмислянето на един стар занаят“.

Семинарът ще бъде открит от доц. д-р Мартин Иванов, председател на Държавна агенция „Архиви“, и чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Основен доклад за критериите при определяне на колекциите архивни документи за дигитализация ще изнесе директорът на Швейцарския федерален архив проф. Андреас Келерхалс.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …