Начало / Критика / Филип Рот към млад писател: Не си го причинявай

Филип Рот към млад писател: Не си го причинявай

Броени дни след като легендарният автор Филип Рот обяви края на своята писателска кариера, той посъветвал и млад негов колега и фен също да остави перото, съобщи „Гардиън”. Любопитната случка, развила се в Ню Йорк, разказва Джулиан Тепър, чиято първа книга – „Balls” (Топки), излезе по-рано тази година.

Заведението, в което Тепър работи като сервитьор, било посетено от Рот. Тогава Тепър, фен на писателя „през по-голямата част от 33-годишното си битие”, му показал произведението си. Романът се разказва са текстописец на песни, който разбира, че има рак на тестисите.

„Изненадан съм, че не съм се сетил сам за подобно нещо”, казал първо Рот. След което продължил: „Не си го причинявай. Наистина, това е ужасно поприще. Изтезание. Пишеш, пишеш, пишеш, а изхвърляш почти всичко, защото не е достатъчно добро. Моят съвет към теб е да се откажеш, докато е още рано”.

Тепър обаче отговорил на своя идол, че вече е твърде късно. Филип Рот му пожелал късмет.

Филип Милтън Рот е роден през 1933 г. Известен е с романите и разказите си, посветени на живота на американските евреи. Написал е 26 художествени произведения. В България са преведени книгите му „Гърдата”, „Призракът излиза”, „Човешкото петно” и др. Носител е на „Пулицър”, „ПЕН/Фокнър”, „Мен Букър Интернешънъл” и други награди.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …