Начало / Свят / Халед Хосейни има за цел да гради мост между Запада и Афганистан

Халед Хосейни има за цел да гради мост между Запада и Афганистан

Шест години след като стана световно известен с романа си „Ловецът на хвърчила“, Халед Хосейни говори пред „Гардиън“ за своя дълг към афганистанския народ.

Писателят, който от 2005 г. работи като лекар в болница в Лос Анджелис, наскоро обяви, че е готов с черновата на третия си роман „А планините отекнаха“, който ще излезе през май. Авторът е роден в Кабул, но емигрира в САЩ по време на войната в Афганистан.

„Хората искат да им бъде разказана история. Хората, които избират моите книги, също искат да им бъде разказана история“, казва Хосейни. Пред британското издание той обяснява, че целта му е да изгради мост между Запада и афганистанските хора, както и да обори митовете, че родината му все още се намира в Средновековието. Според него е заблуда, че сънародниците му мразят западната цивилизация. Мислещите хора са наясно защо се налага чужда военна намеса в Афганистан и не гледат на нея като на окупация, казва Хосейни.

През пролетта във Великобритания на театрална сцена ще бъде поставена пиеса по „Ловецът на хвърчила“. Романът беше издаден през 2003 г. в 70 държави. Втората книга на Хосейни „Хиляда сияйни слънца“ излезе през 2007 г. и също стана бестселър. Двата романа досега са продадени в тираж от 38 млн. Освен това писателят основа фондация на името си, която подпомага онеправданите в родината му. Хосейни е и посланик на добра воля на Комисариата по бежанците към ООН.

Свързани заглавия
Халед Хосейни е готов с третия си роман
Халед Хосейни: Срещнах героите на Стайнбек и в Кабул

Романите на Хосейни тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …