Начало / Свят / Поетът Джак Гилбърт почина

Поетът Джак Гилбърт почина

Поетът Джак Гилбърт почина на 87-годишна възраст, информира huffingtonpost.com. Неговата смърт беше оповестена от издателите му от „Alfred A. Knopf”. Тя е причинена от болестта на Алцхаймер, с която Гилбърт се е борил последните години.

Сред наградите, които американският автор получава, са приза за млад поет, „Yale Series of Younger Poets Competition” през 1962 г. Тогава е отличен за произведението му „Views of Jeopardy”. През 2005 г. получава наградата на литературните критици в Америка „National Book Critics Circle Award”, за „Refusing Heaven”. През 1983 г. е финалист за „Пулицър” за поезия. Други известни негови творби са „My Mother Taught Me” и „Forever Ecstasy”.

Гилбърт е бил познат като затворен човек, който рядко посещава церемонии и партита. В творчеството си пише за Питсбърг, където израства, храната, секса и личната болка. През март излезе пълна колекция на неговите творби, определена от „Ню Йорк Таймс” за една от най-значимите книги на годината.

Фото: poets.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …