Начало / България / Книги и електронни четци: как четем?” е дебатът в „Червената къща”

Книги и електронни четци: как четем?” е дебатът в „Червената къща”

„Книги и електронни четци: как четем?” е темата на дебата, който ще се проведе утре, 7 ноември, от 19 ч в „Червената къща” (София). Публична лекция ще изнесе  Серж Дюфулон  (Университет Гренобъл), представен от Анна Кръстева. Със свои коментари ще включат дискутантите Жил Руе (Френски институт, София), Франсоа Сулаж (Университет Париж 8), Ирина Недева („Червената къща“).

Лансирането на новата поредица „Либер Либер“ в издателство „Сиела“ си поставя задачата да обедини „кратки” вече публикувани, нови или неиздавани текстове, изследвания, есета или памфлети и е добър повод за повеждане на дискусия и размисъл за книгата, четенето и електронните носители, които поставят под въпрос книгата като предмет. В първия том от поредицата, Клод Жаво описва в главата „Осми смъртен грях” живота си като читател и споделя вкуса си към книгите и четенето. Всъщност трябва да разграничим предметите от практиките за използването им, хартиената книга от процеса четене…

Масовизацията на информационните и комуникационни технологии може да доведе до положително развитие на ограмотяването. Като се вземе предвид фактът, че Фейсбук обединява над един милиард профила при общо 2,5 милиарда сърфиращи в мрежата по цял свят, било то спорадично или непрекъснато, дали не можем да говорим за глобализация на културите на писане? В този смисъл четенето се развива, прогресира и със сигурност се променя… Това развитие (революция) все пак не се случва само в положителен аспект. Все по-обстойното оборудване на потребителите с електронни устройства за четене (четци за Е-книги) въвежда нови форми на четене и бележи залеза на книгата на хартиен носител – предмет, към който голяма част от населението е силно привързана. Траурът по музикалния CD беше кратък, но този по книгата явно няма да е такъв. Какво е бъдещето на предмета, как ще се развият четенето и писането? Кафе дебатът е иницииран от Френския културен институт, Сдружение „Амопа и приятели“, семинар „Интернет политика и Е-гражданственост“.

На френски език с превод на български език. Вход свободен.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …