Начало / Свят / Обама: Айн Ранд е за неразбрани тийнейджъри

Обама: Айн Ранд е за неразбрани тийнейджъри

Айн Ранд е една от водещите фигури в литературата и философията на ХХ век. Не на такова мнение обаче е все още действащият президент на САЩ Барак Обама. „Творчеството на Айн Ранд е едно от нещата, които бихме взели присърце, само ако сме на 17 или 18 години и се чувстваме неразбрани”, коментира Обама за „Rolling Stone”. Изказването му е публикувано във flavorwire.com.

То е отговор на въпрос защо неговият съперник за Овалния кабинет Мит Ромни е обсебен от творбата. Обама продължава: „След това ставаме по-възрастни и виждаме, че светът, който си представяме, е свят, в който мислим само за себе си и никой друг. Решаваме, че ние сме по-важни от останалите – това е много тесногръдо мислене. Изглежда обаче, че модела „ти си сам” е водещ за огромна част от Републиканската партия”.

Айн Ранд е американски философ и писателка от руско-еврейски произход, родена през 1905 г. Позната е със своята рационална философия, като дори е създателка на движение, което нарича „обективизъм”. Написала е и значими политически трудове. На български език са публикувани творбите й „Изворът”, „Атлас изправи рамене”, „Добродетелта на егоизма”, „Капитализмът: Непознатият идеал” и др.

Книги от Айн Ранд тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …