Начало / България / Алек Попов стана член- кореспондент на БАН

Алек Попов стана член- кореспондент на БАН

Събранието на академиците избра писателя Алек Попов за член-кореспондент на Българската академия на науките в областта „Творци на изкуството“, съобщиха от БАН.

В областта на изкуствознанието член-кореспондент става проф. Светлана Куюмджиева, заместник-председател на БАН.

Член-кореспондентите на БАН заедно с академиците формират Събранието на академиците и член-кореспондентите. Изискванията към кандидатите са да са обогатили науката с важни постижения; да са получили известност и признание в страната и чужбина; да заявяват своя обществена позиция, изразяваща се в активни публични изяви, свързани с науката и нейното приложение и да имат активна изследователска и експертна дейност.

Алек Попов (47) е завършил националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ” и българска филология в софийския университет “Св. Климен Охридски”, пише на личния му сайт. Автор е на романа „Мисия Лондон” ( 2001) и на сборниците с разкази: „Ниво за напреднали” (2002),  „Пътят към Сиракуза” (1998), „Зелевият цикъл” (1997),  „Игра на магии” (1995), „Мръсни сънища”  (1994), „Другата смърт” (1992).  Автор е на радиопиеси, излъчвани по националното радио и на сценарии за игрални и документални филми.

Носител е българската награда за фантастика „Гравитон” (1995),  наградата на БНР за криминален разказ „Павел Вежинов” (1994), за къс разказ „Рашко Сугарев” (1999), „Хеликон”, за най-добра белетристична книга на годината (2002) . През 2004 г. получава годишната награда на списание Clouds. През 2005 г. печели Националната награда за драматургия “Иван Радоев”.

Разказите и есетата на Алек Попов са преведени на унгарски, сръбски, чешки, полски, словенски, датски, английски, немски, френски, турски, албански. Романът му „Мисия Лондон” е публикуван на сръбски и на унгарски.

Книгите на Алек Попов тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …