Начало / Любопитно / 7 книги със съвети как да се пише художествена проза

7 книги със съвети как да се пише художествена проза

Сайтът lpobryan.com представя 7 книги на английски, които съдържат съвети и решения за това как се пише художествена проза успешно.

1. „Solutions for Writers” (Решения за писатели) от Сол Стайн. Публикувана през 2005 г., тази книга показва как да се пише за съвременната публика. Дава съвети относно художествена и нехудожествена проза. Разделена е така, че да се възприема лесно. Засяга всеки елемент  от работата на автора.

2. „Writing the Breakout Novel Workbook” (Учебник за пробивния роман) от Доналд Маас. Маас показва изследвания и техните резултати, посветени на това как да напишеш роман, който да ти пробие пътя към голямата литературна сцена. Развити са основните техники за писане. Книгата е публикувана е през 2004 г.

3. „Conflict, Action & Suspense” (Конфликт, действие и съспенс) от Уилям Ноубъл.Тази книга излезе през 1994 г. Показва стъпка постъпка как се описва декора, как се създава ситуация и как действията на персонажите да бъдат такива, че да заинтригуват читателя.

4. „A Natural History of the Senses” (Естествена история на чувствата) от Даян Акерман. Книга за емоциите и чувствата на хората. Въздействието на целувката, как кухнята влияе на отношенията еволюцията на болката, използвана от човека през годините като инструмент за постигане на различни цели. Много полезна за един писател, който желае да пише за реалистични персонажи. Издадена е през 1991 г.

5. „The First Five Pages” (Първите пет страници) от Ноа Люкман. Книгата на Люкман от 2000 г. показва как да се движат сюжетните линии.

6. „Bullies, Bastards & Bitches” (Фукльовци, копелета и кучки) от Джесика Пейдж Морел. Книгата излиза през 2008 г. Предназначена е за създаване на мрачни и зловещи герои. Както знаем, анти-героите, злите типове много често са по-мистериозни и по-любопитни.

7. „The 3rd Act” (Третото действие) от Дрю Яно. Това произведение особено помага, за да се научиш да пишеш добър завършек на един роман. Показва матрицата на много филми. Но това не означава, че не е приложима и в литературата. Особено като се има предвид, че е насочена към сценаристите, които до голяма степен са си писатели. Творбата е от 2006 г.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …