Начало / България / „Благородството на духа. Един забравен идеал” събра философи в „Хеликон-България”

„Благородството на духа. Един забравен идеал” събра философи в „Хеликон-България”

„Да преведем титаните на мисълта, да ги направим достъпни за младите хора. Да дефинираме ясно класическите ценности и стойности. Ако книжарите, издателите, авторите, институциите, свързани с образованието, дават качество, има шанс. Днес ние сме малко, но утре, ако работим добре, ще бъдем много повече”. С тези думи Роб Римен – автор на бестселъра „Благородството на духа. Един забравен идеал”, сложи точка на премиерата на неговата книга в столичната книжарница „Хеликон-България.

Представянето на „Благородство на духа” беше уважено най-вече от преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски” и Нов български университет, където книгата на холандския писател и философ е задължителна за студенти по философия. Книгата беше представена от издателя Любен Козарев от „Изток-Запад“, който изтъкна, че тя е от трудните за издаване, но пък е много ценна и значима именно в този исторически момент. „Днес станахме нечувствителни към теми, които са вечни. Затова такава книга трябваше да се появи. Това са ориентири, без които сме обречени. Ние имаме читатели за качествените четива. Не всичко е загубено”, заяви Козарев.

Роб Римен сподели, че никога не е имал намерение да пише книга и появата на тази е случайност. „Преди години изнесох лекция на тема „Европейския идеал”, и един испански журналист ме попита нямам ли готов текст за книга. Имах текстове, но не мислех за книга. Днес тя е преведена на 16 езика. Изненадан съм от успеха, защото не съм професионален философ и професионален писател. Имам друга работа. За мен политическата криза е криза на морала, а оттам и на езика. Искам да върна смисъла на думите свобода, независимост, светлина, благородство. Това са истории за благородството на духа, разказани по достъпен за младите хора начин”, заяви Римен.

Проф. Здравко Попов сподели, че книгата го е глътнала и че е впечатлен от начина, по който е представена една система на класически ценности. „Затова я сложих в списъка на задължителните за студентите ми книга. Бих я озаглавил „Въведение в достойнството”.

Фото: Павел Василев

Свързани заглавия
Среща с холандския писател и философ Роб Римен в „Хеликон-България”

„Благородството на духа. Един забравен идеал” тук

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …