Начало / Свят / Ляо Иу : Разбийте китайската империя!

Ляо Иу : Разбийте китайската империя!

Ляо Иу – 54-годишният китайски дисидент, който през 2011 г. получи политическо убежище в Германия, държа пламенна реч в историческата Паулскирхе в центъра на Франкфурт на Майн в неделя сутринта, съобщи faz.net. Това се случи, след като лично президентът на Федералната република Йоахим Гаук му връчи наградата за мир на Борсовия съюз на германските книжари. Тя се дава всяка година в последния ден на най-големия в света панаир на книгата и е на стойност 25 хил. евро.

В благодарствената си реч писателят призова шест пъти  да бъде сложен край на китайската държава в сегашната й форма. Речта му звуча мирно, но не беше такава, предаде кореспондентът на FAZ. “Държава, която убива малки деца, трябва да бъде разбита, тя противоречи на китайската традиция”, заяви Ляо.

Кулминацията настъпи, когато писателят изпя песента “Майките от Тянанмън”, която разказва за трагедията през пролетта на 1989 г., когато над 2 хил. протестиращи срещу комунистическия режим младежи загинаха в центъра на Пекин, прегазени от войска, а 10 хил. бяха ранени.

Изявата на Ляо трогна до сълзи публиката, откъдето го аплодираше и германската Нобелова лауреатка Херта Мюлер. Неговата изява беше в ярък контраст с решението на Шведската академия преди три дни да даде тазгодишния Нобел на близкия до режима китайски писател Мо Ян. Ляо не сдържа критиките си: “Мо е правителствен писател. Той е готов да забрави клането на “Тянанмън”. Западът очевидно има двоен морал, щом отличава такива творци”.

Свързани заглавия
Франкфурт ще награди китайски дисидент, осъден от комунистите

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …