Начало / Свят / Нови електронни книги помагат на учениците да разберат Шекспир

Нови електронни книги помагат на учениците да разберат Шекспир

Серия електронни книги по Шекспир от американското издателство „Sourcebooks” излязоха с цел да улеснят учениците да разберат по-лесно великия драматург, съобщи „Лос Анджелис Таймс”. Проектът е наречен „Shakesperience” и идеята за него идва от „гледане на деца, които се опитват да учат Шекспир”, казва Доминик Рака, ръководителка на издателството.

Всяко издание включва аудио записи, речник за трудните думи, използвани в произведението и снимки от паметни изпълнения на творбата в театър. Това е с цел учениците да разберат и да вникнат по-добре в тежките текстове на Барда. В момента достъпни са „Хамлет”, „Отело” и „Ромео и Жулиета”. В края на тази и началото на следващата година ще излязат и „Макбет”, „Сън в лятна нощ” и „Юлий Цезар”.

Преди две години Доминик Рака започнала да посещава училища и да гледа как се учи Уилям Шекспир. Видяла, че учителите пускат видео на учениците, играят игри с тях, карат ги да влизат в ролите на персонажите и да пресъздават творбата. „Когато разговарях с учителите, те ми казаха, че подобни действия носят резултат, но идва момент, в които неминуемо децата трябва да се сблъскат с текста. А на хартия той е плосък, тежък и труден за разбиране”, коментира Рака.

„Аз съм почитателка на философията на Стив Джобс, че започваш с клиента и оттам отиваш към технологиите. Няма лошо новите технологии да помогнат за преодоляването на бариери. Затова са включени речниците и аудио записите. В „Отело” речникът има към 1 400 думи. Освен това са включени откъси, четени от Франсис Скот Фицджералд и Едуин Буут”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …