Начало / Свят / Националната библиотека на Германия навърши 100 години

Националната библиотека на Германия навърши 100 години

В Лайпциг беше отбелязан 100-годишният юбилей на германската Национална библиотека, съобщи faz.net.

Идеята за създаването й принадлежи на Якоб Грим (1785-1863). През 1843 г. той предлага в Берлин да се основе национална библиотека по френски образец, която да събира всички издания, които се появяват в германския съюз. По това време в Германия вече има библиотеки, но никоя не обединява цялата немска книжнина.

Идеята се забавя, Берлин не основава институцията и 69 години по-късно тя е учредена в Лайпциг – най-важният издателски град в Германия. Така кралство Саксония и борсовият съюз на германските книжари основават библиотеката на 3 октомври 1912 г. На същата дата през 1990 г. Германия се обединява.

След разделението на държавата след Втората световна война библиотека близнак се появява и във Франкфурт на Майн, тъй като и Западът има нужда от такова книжно средище. Освен това Франкфурт е не по-малко важен в издателско отношение. До ден-днешен тези два германски града са символ на литературата и в тях се провеждат двата най-важни европейски панаира на книгата. През 2006 г. двете библиотеки обединяват фондовете си  и сега празнуват заедно стотния рожден ден.

Германската Национална библиотека е известна и с това, че в нея се класифицират абсолютно всички издания, които се публикуват и в съседните Австрия и Швейцария. Книжното й богатство днес възлиза на 27 милиона заглавия, а дигитализацията върви с пълен ход.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …