Начало / България / Днес Европа отбелязва езиковото многообразие

Днес Европа отбелязва езиковото многообразие

Днес, 26 септември,  е Европейският ден на езиците.  Във всички европейски държави в рамките на седмицата около тази дата се провеждат различни инициативи, които имат за цел да насърчават многоезичието на Стария континент.

Честването на европейските езици датира от 2001 г. Европа разполага с истинско езиково съкровище : 23 официални езика и повече от 60 местни общности, които говорят на регионален или малцинствен език, а също и езиците, на които говорят гражданите с произход от други държави и континенти. С цел да насочат вниманието към това огромно езиково богатство, Европейският съюз и Съветът на Европа поставиха начало на инициативата Европейска година на езиците.

Тази година българското събитие по традиция ще бъде в неделя, 30 септември, от 11ч пред Народния театър „Иван Вазов“(София), и в него ще участват членовете на мрежата на културните центрове на страните от ЕС (EUNIC), съобщи vesti.bg.

Британският съвет и консорциум от партньори и изследователи представят днес резултатите от мащабно проучване на езиковите политики в Европа, осъществено по глобалния проект „Европейско езиково богатство“.

Проучването за България, направено от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ като партньор на проекта „Европейско езиково богатство“, показва „голям ентусиазъм и желание за учене на чужд език от най-ранна детска възраст, но понякога обучаващите кадри са недостатъчни, за да задоволят нуждите в повечето региони на страната“. Българският бизнес и работодателите  искат от наемните работници владеене на чужди езици, но са малко фирмите, които съдействат за тяхното обучение.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Сваляме шапка пред Стивън Кинг и Джордж Мартин

Създателите на едни от най-ярките книги са рожденици Имената, които припомняме всяка седмица, са на …